Traineen som blev tunnelsprängare och hamnade i Kina

Min handledare här i Shanghai visade sig vara det perfekta intervjuobjektet (sett ur en trainees perspektiv) och då gäller det att ta chansen. Sofia Edoff, Purchasing Manager för NCCs internationella inköpskontor i Kina, har måhända gått den traditionella vägen, men i övrigt är hon långt ifrån ordinär. För antal kvinnliga produktionsledare på anläggningssidan är (ännu) lätträknande och antalet vinnare av utmärkelsen Årets byggchef finns det definitivt inte fler av... I dagens blogginlägg berättar Sofia om hennes resa på NCC och delar med sig av en och annan lärdom.

Min handledare här i Shanghai visade sig vara det perfekta intervjuobjektet (sett ur en trainees perspektiv) och då gäller det att ta chansen. Sofia Edoff, Purchasing Manager för NCCs internationella inköpskontor i Kina, har måhända gått den traditionella vägen, men i övrigt är hon långt ifrån ordinär. För antal kvinnliga produktionsledare på anläggningssidan är (ännu) lätträknande och antalet vinnare av utmärkelsen Årets byggchef finns det definitivt inte fler av… I dagens blogginlägg berättar Sofia om hennes resa på NCC och delar med sig av en och annan lärdom.


npg_bw_11Sofia Edoff

Utbildning: KTH, Väg och vatten

Vilket var ditt drömjobb under studietiden?
Renovering av kulturhistoriska byggnader. 🙂 Sedan började jag arbeta med anläggningsprojekt och det närmaste jag kommit kulturhistoriska byggnader är när jag har sprängt mig fram under dem. När man laddar en salva rakt under de fajansklädda gravvalven i Riddarholmskyrkan får det inte gå fel!

Första tjänsten efter examen?
Jag tillhörde den andra kullen av traineer på NCC (tror jag i alla fall). Då hette det elevingenjörsprogrammet. Första rotationen var på Alviksbron (snabbspårväg mellan Stora Essingen och Alvik). Ett spännande projekt som innehöll både fritt-fram bygge och glidformar under vatten såväl som rivning av hus och byggande av P-hus. Jag stannade i ett år på det bygget, vilket var en lång rotation, men det fanns extremt mycket att lära.

Beskriv din resa fram tills idag:
Jag har varit NCC trogen och firade faktiskt 20 år på företaget nu i höst. Större delen av mitt yrkesliv har jag tillbringat i produktionen, främst som platschef/produktionschef på större anläggningsprojekt i Stockholmsregionen. Alviksbron, Södra Länken, Norrortsleden, Norrströmstunneln samt några mindre projekt däremellan.

Vad arbetar du med nuförtiden?
Sedan drygt fyra år arbetar jag på NPG (NCC Purchasing Group) som Purchasing Manager för Asien, med kontor i Shanghai. Här letar vi efter leverantörer och produkter som uppfyller NCCs krav till våra byggen i Norden.  En stor del av det dagliga arbetet handlar om att säkerställa rätt kvalitet på produkterna och rätt arbetsförhållanden på fabrikerna för de inköp vi gör.

dsc_0053

Teambuildingresa med pandasafari för NPG Asien-gänget i Chengdu i Sichuan-provinsen, våren 2016.

Vad har varit det roligaste under resans gång?
Omväxlingen, kombinationen att arbeta både med människor och teknik, att skapa något som varar, att inte riktigt veta vad som väntar när dagen börjar (det händer alltid något, speciellt när man är nere i underjorden eller schaktar för något brofundament), härliga kollegor, att dra åt samma mål, att möta kunder och tredje man och förklara för dem hur vi tänker gå tillväga när vi t.ex. ska spränga nya rulltrappor in i en fungerande tunnelbanestation.  Listan är lång, jag har faktiskt gillat mitt jobb varje dag.

Några mindre roliga minnen?
Har väldigt få exempel på dåliga dagar, men olyckor (som jag tack och lov varit väldigt förskonad från) är det värsta som kan hända på ett bygge. Annars gillar jag inte när det kommer in prestige i en diskussion, vilket händer. Jag försöker vara öppen och ärlig och vill ha det tillbaka.

Hur är din upplevelse av att vara kvinna i byggbranschen? Kvinnliga produktionsledare på anläggningssidan tillhör inte direkt ”normen”…
Jag har aldrig tänkt på mig själv som att jag inte tillhör normen, men har ofta (åtminstone förr) blivit påmind om det av andra. För några år sedan vet jag att det bara var 1% av NCCs platschefer som var kvinnor, vilket är konstigt eftersom det är världens roligaste jobb. Jag tycker att man ska ha rätt person på rätt plats och det blir roligare att jobba om man är olika. Det märker man inte minst inom NPG som är en internationell organisation med medarbetare från många kulturer.

Du blev utnämnd till årets Byggchef 2012, hur löd motiveringen?
 Vilka egenskaper har du som chef?
Att bli Årets Byggchef var en stor ära förstås, motiveringen var fantastisk, jag måste googla upp den i sin helhet. 🙂

_mg_9121

Juryns motivering Årets Byggchef 2012
Citybanan är ett mycket stort och tekniskt ytterst komplicerat infrastrukturprojekt mitt i Stockholms citykärna.
Sofia har i detta projekt genom djup teknisk kompetens och ett passionerat ledarskap på ett avgörande sätt bidragit till projektets framgångar både tekniskt och kommersiellt. Affärsmodellen ställer krav på full insyn och gemensam budget. Den som ansvarar för produktionen bidrar också i högsta grad till projektets totala ekonomi och Sofia får här högsta betyg av en mycket krävande kund.
Utmärkande för Sofias framgångsrika ledarskap är att hon i ett team med högt kompetenta medarbetare har modet att ifrågasätta det invanda och ta nyskapande metodbeslut. Därför utser vi Sofia Edoff till Årets byggchef 2012.

Som chef har jag alltid försökt att ifrågasätta när jag inte förstår. Får jag höra att ”det går inte” så måste jag få veta varför och få teamet att försöka klura ut HUR det ska gå. Jag tror också att jag är en bra lyssnare och så har jag förmåga att se till helheten.

Vad för egenskaper önskar du hos din chef?
Vad jag önskar hos en bra chef (och det är väldigt individuellt vad man behöver) är att han eller hon är ett bra bollplank, han eller hon behöver inte lösa problemen, men förhoppningsvis vända på dem så att jag själv hittar svaret. Dessutom är det oerhört viktigt att veta att chefen står bakom en även om det skulle blåsa kallt.

Några framtidsplaner?
Det som ligger närmast är att få detta kontor i Asien att stå på egna ben och vara en självklar del av internationella inköp. Tyvärr möter vi fortfarande en hel del skeptiska frågor inom organisationen och få vet att jag sitter här och tittar ut på världens näst högsta hus varje dag. Så småningom är planen att vi ska flytta hem igen och det känns som om möjligheterna för att lära mig nya saker då är oändliga.

Vad skulle dagens Sofia ge för råd till den nyexade Sofia?
Det är väl tur att man inte vet vad som ska hända i framtiden. Jag kommer inte på något speciellt som jag önskar att jag hade vetat. Har under hela mitt yrkesliv varit omgiven av kloka människor, som jag har kunnat vända mig till om jag behöver något råd. Möjligtvis skulle rådet till den nyexade Sofia vara att inte ta negativa saker personligt, det har jag fått jobba med, speciellt när jag var yngre.

Har du några tips till de som precis har börjat sin resa i byggbranschen?
Våga testa, men lyssna till dig själv och våga också säga nej. Var tydlig med vad du vill och var öppen för att det kan ändra sig under resans gång. Var ödmjuk men visa också vem du är och vad du kan.

Och avslutningsvis… Om byggbranschen plötsligt skulle gå upp i rök, vad skulle du jobba i för bransch istället? 
Svårt att säga. Jag hade tidigare drömmar om att bli polis, men det är jag nog för gammal för nu.Ibland brukar jag skoja om att jag ska flytta hem från Kina och öppna en restaurangkedja med bra nudelrestauranger… Det viktigaste är att det är ett omväxlande jobb där man får träffa många människor.

 

Stort tack Sofia säger jag och önskar er alla en trevlig helg!
/Emilia

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.