Idag är det internationella kvinnodagen, en dag vars syfte är att uppmärksamma ojämställdheter och kvinnors situation över hela världen. Så idag tänkte jag ta tillfället i akt och skriva om en av anledningarna till varför jag valde NCC som arbetsgivare.
Tyvärr är byggbranschen fortfarande långt från jämställd och det finns fortfarande problem med kränkningar, sexuella trakasserier och andra former av sexism i byggbranschen. Oscar skrev i ett inlägg för två veckor sen om hur NCC arbetar för att skapa en förändring kring jämställdhet och idag publicerades också en artikel om att NCC blir allt mer jämställt, in och läs om ni vill veta mer!
När jag under vintern 2018 började kolla runt efter min framtida arbetsplats var frågan hur arbetsgivare arbetar med jämställdhet viktig. Dock tyckte jag att det var svårt att skilja mellan vilka företag som verkligen tog problemet på allvar och arbetade mot en förändring och vilka som bara skrev fina saker på sin hemsida.
För ganska exakt ett år sedan satt jag på min anställningsintervju för MTP på NCC, var väldigt nervös och ville göra ett bra intryck. Där fick jag frågan om jag hade haft problem med sexism när jag tidigare arbetat inom byggbranschen. Svaret på den frågan är tyvärr ja. När jag tidigare arbetat i byggbranschen har jag exempelvis fått kommentaren att jag är på arbetsplatsen för att diska och frågan om jag ligger med platschefen. Jag har arbetat inom byggbranschen i 6 år och jag tycker att mycket har förändrats under bara den tiden. På NCC har det kvinnliga nätverket STELLA varit en bidragande faktor till företagets förändringsarbete. Stella firade 20 år förra året och startades med syfte att lyfta fram kvinnor till ledarpositioner. Det finns fem nätverk runtom i Sverige, vilka träffas för personlig utveckling och självledarskap men också för att inspireras av varandra genom föreläsningar, mingel och studiebesök.
Nästa fråga på min anställningsintervju förra året var hur jag reagerade när jag får sexistiska kommentarer. Om jag ska vara helt ärlig om hur jag reagerar på sexistiska kommentarer är att jag oftast blir så chockad att jag fryser till is och inte har en aning om vad jag ska säga eller hur jag ska hantera situationen. Det som gjorde mig så glad under intervjun var att min blivande chef med tydlig och otvivelaktig bestämdhet sade: ”Det är inte okej med sexism på våra arbetsplatser. Om något händer så kan du kontakta mig eller HR så hanterar vi situationen, det är inte ditt ansvar att lösa den.”. Detta svar och det faktum att NCC tydligt har konstaterat att det finns ett problem som företaget kontinuerligt arbetar med, är en av anledningarna till att jag trivs så bra på NCC och valde att tacka ja till min traineeplats.
Som avslutning på detta inlägg vill jag säga att bygg inte är en jämställd bransch än, men jag hoppas att vi tillsammans kan göra den till det genom att arbeta för en förändring.
//Ida Björhagen