Inriktningsval

Jag fick också ett mail av Jonatan och tänkte därför behandla ämnet inriktningsval även jag. Sen måste jag passa på att säga att det är väldigt roligt att få lite respons från en läsare av bloggen.

Jag fick också ett mail av Jonatan och tänkte därför behandla ämnet inriktningsval även jag. Sen måste jag passa på att säga att det är väldigt roligt att få lite respons från en läsare av bloggen.

Jag förstår verkligen Jonatans funderingar och jag hade dem också under min studietid.
Innan jag började läsa hade jag ingen direkt erfarenhet av byggen, jag hade gått en byggnadsvårdskurs där man får lära sig om gamla byggnader och prova på hantverkstekniker samt i övrigt varit intresserad av byggnader.
Första gången jag kom ut på ett bygge på riktigt var efter tvåan när jag kommit med i NCCs kompetensbygge och gick med markgubbarna en sommar. Det var otroligt nyttigt och roligt. Sommaren därefter var jag på samma bygge fast på hussidan och därefter tog jag ett sabbatsår just för att få vara ute i produktion och lära mig mer om hur det går till ”på riktigt”. För den som vill och har möjlighet att vara med i produktion kan jag bara rekommendera att göra det! När jag kom tillbaka till skolan var jag nog en lite jobbigare elev för jag ifrågasatte nog mina lärare lite mer än innan men jag lärde mig därför också mer.

Jag tror att nästan oavsett var inom byggbranschen man ska vara aktiv så är det bra att ha varit ute i produktion (och det är därför jag är där jag är nu) Vill man bli just konstruktör är det nästan ett krav att ha läst konstruktion men när jag har frågat runt bland folk så verkar det i övrigt inte spela så stor roll vilken inriktning man valt. Då kan de kontakter man får genom tex exjobbet eller sommarjobb påverka mer var man hamnar. Mitt inriktningsval gjorde varken från eller till när jag blev anställd mer än att jag kanske kunde förklara vad jag lärt mig, varför det intresserar mig och hur det skulle kunna komma företaget till nytta. Det viktigaste i utbildningsväg var att jag hade en examen.
Steget ut i arbetslivet var sen väldigt enkelt, det var som att fortsätta där jag slutade praktiken fast ett annat bygge och lite nya gubbar.

När jag valde kurser och inriktning valde jag den inriktningen jag tyckte verkade tekniskt roligast. (byggnadsfysik och material) Jag resonerade så att byggproduktion och arbetsledning går att lära sig även efter avslutade studier men den tekniska kompetens som finns på en högskola är inte lika lätt att komma åt senare (redan då var mitt mål att få börja jobba i produktion men jag tror inte att jag kommer bli kvar här för alltid )

Jag har alltid känt att jag blivit väl mottagen av alla kollegor och är man bara öppen och vågar fråga accepterar de flesta att man är lite grön och inte har så mycket erfarenhet. Nu ska jag in på kontoret om några veckor och jag kommer helt klart att sakna gubbarna.

Kom gärna med fler frågor och funderingar!
En sammanfattning av hur en normal arbetsdag ser ut för mig tänkte jag återkomma till.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.