En spännande ny del av byggprocessen

Hallå Bloggen! Då har blivit dags för en ny statusuppdatering från min trainee-tid på Malmökontoret. Sist jag skrev höll jag på med kalkyler i anbudsskedet och fram tills alldeles nyligen har jag fortsatt jobbat med anbud men hoppat över till inköpsgruppen.

Enkelt uttryckt så kan man säga att en kalkyl är uppdelad i två delar, egna arbeten och arbeten som köps in. När man jobbar med kalkyl så fokuserar man främst på de egna arbetena medan man på inköp sysslar med de delar som köps in av underentreprenörer och leverantörer. Jag hade tidigare inte insett riktigt hur många olika entreprenörer och leverantörer det krävs för att få ihop ett byggprojekt, och hur stor del av en byggentreprenörs budget som går till att köpa in varor och tjänster av andra.

Det som jag tycker verkar roligt med inköp är att de, till skillnad från kalkyl, får fortsätta i projekten efter vunnet anbud. Detta ska jag nu få vara med på i ett par projekt vi vunnit, vilket ska bli riktigt kul!

Spännande del av byggprocessen

Denna värld av förhandlingar och avtal är för mig en rätt så ny del av byggprocessen som är väldigt spännande, men också utmanande. Man kastas mellan diskussioner gällande allt från installationer i marken under huset till sedumtak längst upp, tillsammans med nya människor som är proffs på sina respektive områden. Lärorikt!

Utöver jobbet i Malmö så har vi under våren haft flera traineeträffar där vi lärt oss om entreprenadjuridik, presentationsteknik och nu sist norska. Vårt besök i Oslo kan ni läsa mer om i Emanuels Blogginlägg ”Fint besøk i Oslo!/Ett trevligt besök i Oslo!”.

Föreläste vid H22 City Expo

En annan specialgrej jag fått vara med om är H22 City Expo i Helsingborg där NCC har ett ”pop up-kontor” mitt i stan. Där hålls det fram tills 3:e juli massvis med föreläsningar och seminarium, läs mer här om ni är nyfikna.

NCC inledde mässan med två presentationer av examensarbeten om klimatsmart betongbyggande och olika klimatberäkningsmetoder, där jag stod för presentationen om klimatsmart betongbyggande. Efter presentationerna fick vi möjligheten att åka ut och kolla på ett av NCC:s klimat-pilotprojekt, Pålsjö äng, som är lite av en uppföljare på projekt Kvarteret Kungsörnen som jag skrev mitt exjobb om förra året.

Det var riktigt kul att komma ut på ett bygge igen och höra om allt man kan hitta på för att få ner klimatpåverkan från våra byggnader! Kvarteret Kungsörnen och Pålsjö Äng kan ni läsa mer om här.

Nu ger jag mig med skriveriet för den här gången och önskar er alla en glad sommar!

Ha de, hajj
// Erik

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.