Fint besøk i Oslo!/Ett trevligt besök i Oslo!

Goddagens gott folk! De senaste inläggen i studentbloggen handlade huvudsakligen om det dagliga arbetet ute på byggprojekten. Jag tänker nu passa på att kombinera detta inlägg med vår Traineeresa till Norge som vi gjort denna vecka, samt vad jag sysselsatt mig med under min senaste Traineeperiod.

Norgeresan

Resan började med att vi träffades på huvudkontoret i Oslo på morgonen. Här fick vi övergripande insyn i den norska organisationen, tillsammans med representanter från Building-, Civil-, och Property Development. Efter flera intressanta presentationer blev det hälsosam lunch i kantinen. Sedan gav vi oss av till Valleområdet. Vi besökte två häftiga byggnader som utförts både av PD och Building.

Byggnaderna var Valle View och Valle Woods. Valle View är en hög byggnad med extraordinär utsikt, och Valle Woods är en byggnad uppförd mestadels på trä som fångar en naturnära känsla. Under dessa turer fick vi möjligheten till att ställa frågor och diskutera utmaningarna med byggprocessen i projekten. Mitt bestämda intryck var att dessa rundturer var väldigt givande för gruppen! Senare rundade vi av med gemensam middag och shuffleboard-turnering.

Nästa dag tog vi oss ut med hjälp av en minibuss för att besöka den norska vildmarken, och besteg höjden Grefsenkollen. Norge är känt för sina vackra fjäll, och norrmän är kända för att ”gå på tur” i skog och fjäll. Det är ingen slump! Norge har mycket fantastiskt att erbjuda, så varför inte passa på? När vi väl nått toppen kunde vi unna oss en god och välförtjänt vedugnspizza i strålande sol. Alla var mer än nöjd och belåten. Efter lunchen tog vi oss längre österut mot Oslo, i Drammen området. Här tittade vi på projektet Drammen stasjon, vilket är ett omfattande infrastrukturprojekt där bland annat järnbanan ska byggas ut med ytterligare spår samtidigt som nuvarande trafiken fortfarande är igång.

Drammen är en hamnstad, belägen vid vattnet, och på grund av risken för översvämningar ska hela stationsområdet också höjas minst 50 centimeter vilket såklart medför ytterligare utmaningar. Innan vi begav oss ut för att se projektet fick vi ta del av en presentation av projektledaren och planläggaren. Vi förevisades projektets förutsättningar, utmaningar, dess många viktiga milstolpar vilket ställer krav på att ha en god planering som hela tiden följs upp löpande. God planering är en framgångsfaktor för ett bra projekt, både för NCC och kund. Kort sagt ett imponerande projekt som jag gärna återser när det är klart. En intensiv dag avslutas med en gemensam middag nära vattnet.

Dag 3 var det dags för nästa projektbesök. Denna gång åkte vi några stationer med tunnelbana mot Manglerud, för att se det mycket omtalande badhuset Manglerudbadet. Det fina med detta projekt är att det inte enbart handlar om bad, utan även finns rum för dans, konst m.m. Ett sätt att föra samman många slags aktiviteter på en och samma plats. Förädla tanken och konceptet. Klockrent! Efter besöket var det dags att åka tillbaka till stan för att äta en snabb lunch och ta farväl till alla Traineekollegor. Själv blev jag kvar för att arbeta med division Norge tillsammans med finansteamet för Building Norge.

Finans i Buildings Nordics

Sist jag skrev var jag på väg att avsluta min rotation inom Strategi och Utveckling för att gå vidare i min rotation på Finansavdelningen i Norden. Det är min andra roll-rotation. Jag vill gärna passa på att tacka alla mina nordiska kollegor för engagemang, driv, samarbete, samhörighet, och positiva anda under min tid på Buildings Nordics. Det har verkligen varit otroligt kul och lärorikt att få jobba ihop med er alla.

Jag har fått chansen att följa med Business Controllers day-to-day arbete, både på affärsområdes-, divisions-, och avdelningsnivå, och därigenom fått se vad som är aktuellt för stunden. Det har varit prognosgenomgångar, projekttrend rapporteringsmöten, avtalsstyrelsemöten, produktionsstyrelsemöte, intern kontroll genomgångar, rapportering till koncernen, diverse analyser jag fått ta del av. Alla stegen i processen som en Business Controller genomgår ger överblick och djupförståelse.

Inte nog med att jag lärt mig enormt mycket om ekonomifunktionen i företaget. Jag har även lärt mig en del danska, finska, norska. Och ytterligare borstat upp min engelska. Prövande men kul. Det har också varit intressant att se hur de olika länderna jobbar. En observation jag gjort under min tid här är att självfallet finns det skillnader – men tänket är det samma.

Slutligen vill jag passa på att påminna om NCC Q1 rapport för 2022 som släpptes nyligen, och där NCC både har en bra orderingång och resultatutveckling.

Ha en fin dag på er allesammans!

/Emanuel

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Yngvar Lindberg

    6 maj, 2022 09:56

    Very nice to have you here Emanuel! Hope to see you in Oslo again soon! 🙂

  • Axel Sundström

    6 maj, 2022 22:18

    Väl skrivet. Ser fram emot att läsa din nästa blogg