”Belöningen är att se elevernas glädje”

Varje tisdag efter jobbet går Robin och Martin till Mattecentrums räknestugor för att hjälpa ungdomar med matteläxan. De anmälde sig som volontärer trots att de inte använder den typen av matte i sitt dagliga jobb. Vi frågade vad som engagerar dem?

Varje tisdag efter jobbet går Robin och Martin till Mattecentrums räknestugor för att hjälpa ungdomar med matteläxan. De anmälde sig som volontärer trots att de inte använder den typen av matte i sitt dagliga jobb. Vi frågade vad som engagerar dem?

NCC gillar att Mattecentrum erbjuder ungdomar kunnig, inspirerande och gratis läxhjälp. Därför är vi huvudsponsor till föreningen som gör det möjligt att ge över 5 000 elever hjälp med matte varje månad. Två av NCC:s civilingenjörer, Robin Nerborg, entreprenadingenjör i Göteborg, och Martin Ängfors, projekteringsledare i Stockholm, stöttar varje vecka med logiskt tänkande i en av de 100 räknestugor som finns över hela landet.

Varför har du valt att hjälpa till som volontär i räknestugorna?
– Jag kände att detta är min chans att kunna hjälpa andra med något jag är bra på. Att vara volontär har legat i bakhuvet länge för jag gillar att hjälpa till och ge, men har inte hittat något som passade mig förrän nu, säger Martin.
– Samma här, jag läste att Mattecentrum sökte volontärer. Jag tyckte det verkade spännande och roligt så jag tog kontakt via NCC:s HR-avdelning och kom på intervju, berättar Robin.

Robin

Robin Nerborg

Hur bra måste man vara på matte och att undervisa som volontär?
– På universitet läste jag mycket matte, men den matte jag använder i jobbet är ofta enklare än gymnasiematte. I början var det en utmaning att förklara, det var ju länge sedan gymnasiematten användes. Men tack vare att jag förstår matte och har logiskt tänkande löser jag och eleven ofta en uppgift tillsammans genom att resonera oss fram. Det lär vi oss båda mycket på. Dessutom är vi alltid tre – fyra volontärer i räknestugan som hjälps åt om vi kör fast, säger Robin.
– På första mötet med Mattecentrum fick jag göra en liten test genom att förklara hur jag räknar ut ett mattetal. Det gick inte speciellt bra. Sedan fick jag även testa att vara volontär i en räknestuga och hjälpa ungdomar på plats, och då gick det bättre. För varje gång jag förklarar lär jag mig lite mer hur eleverna förstår mig bäst, säger Martin.

Vad är det bästa med att vara volontär?
– Jag möter allt ifrån högstadieelever och gymnasister till de som läser in matte på Komvux. Många är nyfikna på hur jag har nytta av

Martin Ängfors

Martin Ängfors

matte i jobbet och vad jag gör. Det är roligt att berätta. Att kämpa ihop med dem med ett tal, vrida och vända, försöka förstå och förklara och sedan se när polletten trillar ner – det är en extrem boost! Jag gillar att jobba med problemlösning och belöningen är att se glädjen, säger Martin.

– Det är socialt och en skön atmosfär i räknestugorna och jag gillar att lära ut och förklara för andra. Jag lär mig också mycket om kommunikation, som när en elev verkar har förstått min förklaring men uträkningen visar något annat. Då förstår jag att den inte har hela bilden. Därför får jag träna på tydlighet. Det har utvecklat min pedagogiska förmåga och jag får även nytta av det i jobbet, särskilt när jag får mer ledande uppgifter, berättar Robin.

Tack för pratstunden, Robin och Martin, ni gör ett grymt viktigt jobb!

Intervjun gjord av
Emma Johansson, redaktör Beyondconstruction.se

Vill du också bli en av Mattecentrums volontärer?
Det behövs fler volontärer som hjälper ungdomar att klara matten. Det är brist på mattelärare i landet och mattekunskaperna försämras. Det kan göra Sverige mindre konkurrenskraftigt i framtiden. Som volontär bidrar du till förändring. Mattecentrum har idag cirka 550 volontärer som är ingenjörer, matematiker och naturvetare. De är studenter, yrkesverksamma och seniorer. Anmäl dig här som volontär till Mattecentrum.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.