Bästa möjliga starten som trainee

Hej! Mitt namn är Josefine och jag är trainee på Civil West som är en del av NCC Infrastructure. Jag är just nu inne på min andra rotation där jag sitter på kontrakts- och projekteringsavdelningen på delprojekt E05 Korsvägen som är en del av Västlänken.

Jag kommer inte beskriva denna rotation så mycket mer utförligt då jag har tagit över efter min traineekollega Ellen som har beskrivit denna roll i ett tidigare blogginlägg. Istället tänkte jag fokusera på min första rotation som var väldigt händelserik men som också skiljer sig oerhört mycket från min nuvarande rotation.

Min första rotation

Under min första rotation så byggde jag ett bullerplank längs med Västerleden ute i Västra Frölunda, Göteborg. Jag minns känslan när jag steg in i baracken min första dag och bara såg män runt bordet, för jag hade ju hört skräckhistorierna om män som inte vill ha kvinnor i byggbranschen. Jag kunde dock inte ha haft mer fel, och snart var jag en i gänget.

När jag tänker tillbaka på den här rotationen så kunde jag inte ha fått ett bättre första projekt. Den första tiden gick jag mycket med yrkesarbetarna och skurade betong, kapade hundratals trädgrenar uppe i en skylift och fick testa grävmaskinen.

Jag fick även testa att gå med mätteknikern och arbetsledaren och även sitta med platschefen inne på kontoret. Efter ett tag fick jag också gå in som arbetsledare med ansvar för allt ovan mark. Helt plötsligt blev jag ansvarig för ett team med upp till 15 personer.

Något som jag också lärde mig under min första rotation var hur viktigt det är med säkerheten på en byggarbetsplats. Västerleden är en av de mest trafikerade lederna i Göteborg med ett ÅDT på 50 000 och att arbeta bakom en barriär har sina risker.

Skillnader mellan rotationerna

Skillnaden mellan de två projekt som jag har varit på är enorm. Jag har gått från att vara arbetsledare, krypa i lera och sitta framför datorn max 30 min varje dag, till att inte vara ute någonting och sitta framför datorn eller gå på möten hela dagarna.

Jag har också gått från ett litet 30-miljonersprojekt till ett av NCC’s största på flera miljarder. Korsvägen är ett statusprojekt som har många fler par ögon på sig, både interna och externa, än vad Västerleden hade.

Det jag har tyckt varit jobbigast med min rotation är just att gå från att vara ute hela tiden till att sitta inne istället, speciellt nu när våren börjar komma. Men efter dryga månaden så börjar jag komma in i det. Och det är ju faktiskt väldigt skönt att inte börja 06:30 längre.

Det är också denna skillnad i arbetsuppgifter och projekt som gör det så himla härligt att vara trainee. Man får möjligheten att testa på vitt skilda arbetsuppgifter som man annars inte hade kunnat göra!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Bismarck Javier Blandino

    15 mars, 2020 19:15

    Hello dear Josefine Still, greetings, I am Bismarck Javier Blandino, I am a geologist by profession, I have experience and studies in civil engineering, I have a specialization in industrial safety, I have worked in rock geomechanics. I loved your NCC start story, congratulations, very nice and beautiful story. I have been sending my CV to the company, but I have not received contact, if you know someone with whom I can communicate directly and give me a possible interview, it would be great if you could help me, hugs and much success in your career in NCC.