Back in business

Hallå där bloggen, har ni saknat oss? Hoppas ni alla har njutit av en välförtjänt semester och nu är tillbaka med förnyad energi. Själv var jag aldrig ledig, förutom från bloggen. Här ute på Landvetter flygplats har livet och jobbet rullat på mer eller mindre som vanligt.

Hallå där bloggen, har ni saknat oss? Hoppas ni alla har njutit av en välförtjänt semester och nu är tillbaka med förnyad energi. Själv var jag aldrig ledig, förutom från bloggen. Här ute på Landvetter flygplats har livet och jobbet rullat på mer eller mindre som vanligt.

Sedan sist ni hörde av mig, i mitt senaste blogginlägg, hade jag varit lite drygt en vecka här på vår terminalexpansion av Landvetter. Nu på måndag påbörjar jag min tionde vecka här, som arbetsledare för betongarbetena. Det kanske inte låter så länge för er som har hunnit arbeta i flera år, men för mig som trainee är det en ganska lång period. Mycket har hunnit hända här under sommaren, då både mark- och betongarbetena har gått på full fart hela semesterperioden. Medan mina kollegor har lämnat oss för att gå på semester, och börjat trilla in igen alldeles brunbrända och fräscha, har vi bl.a. hunnit med en stor etapp av vår platsgjutna källare.

Generellt kan man säga att tillbyggnaden vi gör är platsgjuten upp till markplan, där sedan en prefab-stomme kommer resa sig ytterligare 4 våningar. Mina arbetsuppgifter skiljer sig litegrann från en ”vanlig” arbetsledare, då jag inte kan kommunicera direkt med yrkesarbetarna, som pratar ryska och lettiska. Istället ser jag till att samordningen flyter på så gott som möjligt mellan betongarbetena och olika discipliner såsom mark, el och rör, och reder ut oklarheter gällande handlingar och utförande med våra konsulter. I sommar har vi hunnit gjuta hundratals kubik med betong. Så medan ni har legat i en brasse-stol och funderat på dagens andra glass har jag oroat mig över torksprickor i betongen. Skämt åsido har detta varit en otroligt lärorik sommar för mig, där värmeböljan och det påföljande bevattningsförbudet har bidragit med flera utmaningar. Jag har fått chansen att lära mig väldigt många praktiska saker om betong och armering, samt lite mer svårdefinierade saker om kommunikation och prioriteringar. Under sommaren har vi alltså varit periodvis väldigt tunt med tjänstemän, särskilt på hussidan där jag var helt själv under en vecka. Det har då varit väldigt viktigt för min del att tänka på vad som måste göras för att produktionen ska kunna fortgå i ett högt tempo, utan att kompromissa på kvalitet eller säkerhet. Snabba beslut och besked är avgörande, men får inte vara ogenomtänkta för det.

Håll i hammaren

//Emma

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.