Att vara ny på jobbet, är något som vi traineer får vara med om lite oftare än den gemene nyexade ingenjören. Att komma ny och inte riktigt veta vilken roll man kommer ha eller vad man kommer göra under den kommande perioden, det kan vara nervöst om det inte finns en tydlig tanke bakom varför man ska byta arbetsplats. Den känslan ständigt vara ny, var en av de stora funderingarna för mig innan jag började som trainee så därför tänkte jag ägna detta inlägg till hur jag gör för att få smidiga rotationer och hur jag kommer snabbt in i mina arbetsuppgifter och tankar kring detta.
Det första tipset är att se till sin egna attityd till bytet av arbetsplats, att det är en stor en chans att lära sig nya saker samt en möjlighet att utöka sitt kontaktnät. Att ta med attityden: det ska bli kul att se och lära sig nya saker! Mikaela skrev förra året ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert”.
Va ute i god tid med att meddela att man ska börja arbetsplatsen, att ens chef kan planera vad man ska göra under rotationen. Att det finns uppgifter som är lämpliga och som går i linje med det som det är meningen att du ska lära dig under den perioden. Se till att du får ett område som du får ansvara för så snabbt som möjligt, det kan vara något som annars inte riktigt hinns med men alla har stört sig på. Det gör att du kan få lite udda arbetsuppgifter som oftast är väldigt roliga.
När man ska säga hej då till en arbetsplats, tänk på att: Lämna över så mycket som möjligt av uppgifterna från den andra arbetsplatsen, men gör en tydlig överlämning så de som tar över uppgifterna känner att de har all kunskap som krävs. Men du är fortfarande anträffbar för frågor och jag vet att jag saknar och kommer sakna mina kollegor när jag byter projekt. Kollegorna är aldrig längre än ett telefonsamtal bort.
Till sist våga fråga och våga göra saker, jag tänker att jag är där för att lära mig så mycket som möjligt. Med det vill jag tacka ALLA som tar sig tid att svara på mina miljoner frågor jag har haft och kommer ha.
Glöm inte att anmäla dig till vårt studentmingel om du har fler frågor eller vill höra mer om hur det är att vara ny eller gammal på NCC.
Håll i hammaren!