Kompetensbyggarträff – nya E45:an

Nicklas guidar oss runt längs E:45.

Jag heter Anton och har nu varit kompetensbyggare på NCC i Göteborg i två år. Under sommaren praktiserade jag på byggandet av ett stort kontorshus i centrala Göteborg, vilket var otroligt roligt och lärorikt. Nu är sommaren över, men det betyder inte att kompetensbygget är slut. I veckan hade vi en av våra många träffar. Denna gång åkte vi på studiebesök till byggandet av nya E45 mellan Göteborg och Trollhättan. Den etapp som NCC nu bygger är en 9,3 kilometer lång fyrfilig motorväg med tillhörande trafikplatser och broar, mellan Tingberg och Glässnäs. Även anslutande lokalvägar ingår i uppdraget.

Vi möttes vid NCC:s kontor i Göteborg vid lunchtid och började resan norrut. Väl där möttes vi upp av Nicklas, som också är kompetensbyggare. Han praktiserar på detta bygge under hösten.  Nicklas visade oss etableringen och pratade om vad han har för arbetsuppgifter. Vi fick även se en film om utbyggnaden av E45:an vilket gav en överblick av hela projektet. Efter det delade vi upp oss i NCC:s bilar och gav oss ut på ”upptäcksfärd”. Via walkie-talkie kunde vi alla få en guidad tur på sträckan. Vi stannade också till ibland för att gå ut och titta på bland annat broar och bäckar. Det var mycket intressant att höra om vilket otroligt arbete det är att färdigställa ett sådant här projekt. Allt ifrån enorma brolyft och sprängningsarbeten till att ta hand om lokala små åar.

Tillbaka på etableringen var det dags för det obligatoriska fikat med kaffe och kaka innan det var dags för återfärd. Klockan var nu halv fyra på eftermiddagen och novembernatten började sänka sig. Regnet hände i luften och arbetarna på bygget hade fortfarande 2,5 timmar kvar av dagens arbetspass. Just då kändes det rätt bra att sätta sig i en varm bil. Ändå lämnade jag detta studiebesök med en härlig känsla i kroppen – det ska bli så kul att komma ut och jobba när studierna är slut!

Slutförandet av en viltpassage över vägen.


Anton Oscarsson

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.