Jag tycker det är kul att vara ett föredöme och göra skillnad

Det märks att folk tycker att det är positivt att det är en tjej som kör asfaltläggaren. Och jag tycker det är kul att vara ett föredöme och kunna göra skillnad inom ett mansdominerat område. På så sätt bidrar jag till att yrket blir mer jämställt.

Det märks att folk tycker att det är positivt att det är en tjej som kör asfaltläggaren. Och jag tycker det är kul att vara ett föredöme och kunna göra skillnad inom ett mansdominerat område. På så sätt bidrar jag till att yrket blir mer jämställt.

Jag pluggade fordon och transport på gymnasiet så jag hade siktet inställt på tunga fordon från början. Efter studenten flyttade jag 110 mil till Kiruna för att köra lastbil i gruvan. Det var lärorikt och spännande, men det var asfaltläggare jag ville köra. Jag fick tips hemifrån om ett jobb på NCC, så jag sökte det direkt och blev anställd.

Så nu är jag tillbaka i mina hemtrakter och jobbar inom NCC:s asfaltverksamhet i Hudiksvall med att köra asfaltläggaren i mitt arbetslag. Jag gör såklart annat också – man får hugga i med lite av varje, men min huvudsyssla är att köra läggaren. Det är mitt drömjobb.

Asfalt är en lagsport

Att lägga asfalt är inte en enmansshow – det är en lagsport. Vi har bra sammanhållning i laget och alla har sina egenskaper och personligheter – det gör jobbet spännande och roligt! Det som spelar roll är att man är driven, framåt och att man gillar att jobba. Och framför allt att man kan jobba i lag. Gemenskapen motiverar mig, ibland kan det var tunga dagar – men det är roligt att jobba! Ingen dag är den andra lik eftersom vi jobbar i olika miljöer och på olika platser. Det blir stor variation mellan dagarna och det passar mig.

Jag är enda tjejen i mitt lag, och jag drar ner medelåldern rejält. Ibland får jag frågan om hur det är att jobba i ett så mansdominerat yrke. Ja, det är en mansdominerad bransch, och visst, det förekommer machoattityd ibland – men det är sällan.

Det är inte jätteofta man ser kvinnor ute i produktionen, det är vanligare inom kontorsjobben, men vi tjejer blir fler och fler – det är positivt och framför allt väldigt roligt. Det märks att folk tycker att det är positivt att det är en tjej som kör läggaren. Och jag tycker det är kul att vara ett föredöme och kunna göra skillnad inom ett mansdominerat område. På så sätt bidrar jag till ett att yrket blir mer jämställt.

Varför inte testa själv! Vi har en del tjänster ute nu, kolla in våra lediga jobb via den här länken: Lediga jobb | NCC

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • evelina

  2 november, 2023 08:27

  Åhh så roligt att läsa!
  Jag såg på med stort intresse i våras när jag fick min uppfart och gata asfalterad. Jag var riktigt imponerad av skickligheten och just lagandan hos de som asfalterade. Att köra läggare med den precisionen såg inte lätt ut. Kul att fler kvinnor visar vägen för den yngre generationen! Och kul att du har hittat så rätt med ditt drömyrke 🙂

 • Camilla

  2 november, 2023 09:37

  Good Luck Wilma!