Det var inte alltid bättre förr!

8909 punkter i åtgärdslistan. Hur gör man för att saker inte ska falla mellan stolarna?

Tillbyggnaden av Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus är imponerande på många sätt. Storleken, färgerna, den fantastiska arkitekturen där lekfullhet avspeglar sig på många sätt, lekterapin, den stora ljusgården, vårdlokalerna och operationssalarna med ultramodern utrustning i världsklass.

Och allt det här har vi tillsammans med verksamheten och beställaren byggt under pågående verksamhet i kringliggande byggnader på sjukhusområdet. Rätt enastående när man tänker att pågående verksamhet kan vara att en läkare utför en hjärtoperation på en treåring. Det är så klart alltid viktigt att jobba för att pågående verksamhet kan pågå utan störning, men jag tror att alla håller med mig om att det är extra viktigt att just barnsjukhus fungerar friktionsfritt. Här är det verksamheten i centrum på ett helt annat sätt än i andra projekt, alla som har varit involverade i TBS har från början haft med oss att vi bygger för barnen med barnen i centrum, kika på filmen här.

Sjukhusbyggnader är komplexa och massiva

En sjukhusbyggnad av den här storleken är fullproppad med byggrelaterade installationer av olika slag. Det är ett enormt installationstätt objekt med 4500 sprinklerhuvuden, 19 000 kvadratmeter gips och 90 mil kabel som några exempel. Utöver el, värme, ventilation och fiber mm tillkommer installationer av olika typer av medicinteknisk utrustning och media. Men det är också traditionella byggelement som betong, fasad, gipsskivor, måleri, golv, hissar och allt annat som ska byggas, installeras och hållas koll på. Det är kort sagt en enorm mängd delmoment, skeden och material som vi ska ha kontroll på.

Gångförbindelsen för Drottning Silvias barnsjukhus lyfts på plats.

Digitalt system för ordning och reda

All besiktning görs inte sista veckan, det är alldeles för mycket för att hinna med att åtgärda. Antalet punkter varierar såklart med tiden, men i somras när vi gjorde det stora lyftet av förbindelsegången hade vi 3400 punkter att åtgärda. För att ha koll på allt det här använder vi oss av ett digitalt system för besiktning. Med hjälp av det har vi delat upp projektet i områden och kategorier med olika personer som ansvarar. Det hjälper oss att ha ordning och reda på vad som ska åtgärdas och uppföljning på punkterna.

Alla har samma information samtidigt

Vi gör interna besiktningar/syner inför kommande förbesiktningar för att fånga upp och hinna åtgärda så mycket som möjligt.  Samtidigt så följer vi upp och stänger anmärkningar som har blivit hanterade. Man kan enkelt ta en bild på vad som behöver åtgärdas och lägga in den i rätt område och kategori. Systemet uppdaterar omedelbart vilket innebär att alla har den senaste informationen tillgänglig. Arbetet blir effektivt när vi ser och använder samma information tillsammans.

Jag har bara jobbat med digitala system för sådant här och kan inte föreställa mig hur det var att göra detta med papper och penna – speciellt inte med tanke på storleken på projektet. Det var inte alltid bättre förr!

Snart har vi slutbesiktning och lämnar då entreprenaden till Västfastigheter som äger vårdfastigheter inom Västra Götalandsregionen. Vi har några mindre saker kvar att göra och våra markarbetare kommer vara kvar under 2021 för att färdigställa alla utomhusmiljöer och markarbeten. Det känns lite konstigt att efter fem års tid tänka att jag snart inte ska jobba mer här. Det har varit ett fint projekt på många sätt och det känns extra bra att ha varit med och byggt ett så fint sjukhus.

Hälsningar från TBS!

//Frida Olausson-Lindh, besiktningschef

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.