”Att jobba som yrkesarbetare är fritt, utmanande och nåt nytt varje dag.”

Jag har jobbat inom bygg hela mitt yrkesliv, jag började som lärling 1988 och har varit på de flesta större företag. Efter 30 år på hussidan gick jag över till anläggningsverksamheten och jobbar nu mer i trä än någonsin.

Jag har jobbat inom bygg hela mitt yrkesliv, jag började som lärling 1988 och har varit på de flesta större företag. Efter 30 år på hussidan gick jag över till anläggningsverksamheten och jobbar nu mer i trä än någonsin.

Efter att ha jobbat i några år med att bygga hus av olika slag praktiserade på ett anläggningsprojekt och det var då jag insåg att det var formning och anläggning jag ville jobba med. Formning är barnsligt roligt tycker jag – jag har aldrig jobbat så mycket i trä som jag gör med formning.

När jag 2018 började på Civil West hamnade jag på projekt Trafikplats Tingstad där jag jobbade med att snickra formar till de två långbroarna som förbinder Lundbyleden med Marieholmstunneln. Just nu är jag på Lisebergs jubileumsprojekt och jag jobbar med att bygga formar för en landningspool. I den poolen är alla hörn är rundade och det går ju inte att bygga med systemformar så det är traditionella formar i trä med reglar och brädor som gäller.

Gjutformarna som vi bygger ska hålla för själva gjutningen, avstängarna ska fungera och så ska formarna vara lätta att riva. Även om man återanvänder vissa delar måste man nästan alltid bygga om formen på något sätt. Det är fritt, utmanande och man lär sig något nytt varje dag. Att hela tiden lära sig nya saker är toppen tycker jag. Man blir aldrig fullärd och tur är väl det – vem vill stå kvar på samma plats och stampa hela livet? Jag har alltid varit nyfiken av mig, för min del är helt självklart att vilja lära mig nya saker och det har man verkligen alla möjligheter att göra inom byggbranschen.

Stora och små projekt, i stan och på landet

Innan jag hamnade på Lisebergs Jubileumsprojekt var jag på Dale Dämme, ett mindre projekt utanför Kungshamn där vi byggde en fördämning vid ett vattenverk. Kanske den bästa arbetsplatsen jag någonsin varit på. Supertrevliga kollegor, skojiga arbetsuppgifter (vi byggde formar för en fördämning och varenda bräda fick finsågas för att passas mot berget) och en fantastisk omgivning med spektakulärt vacker natur. Det är en fördel man inte alltid tänker på – men är ju inte bara mitt i stan och bygger som anläggare, men får ut och se sig om och vara i olika miljöer.

Några bilder från produktionen av gjutformarna på Dale Dämme.

 

Bredden på projekten är också charmen med stora företag som NCC – att man har möjlighet att testa på olika sorters projekt i olika storlekar. På Dale Dämme var vi fyra yrkesarbetare och en platschef och där jag är nu på vattenparken på Liseberg är vi flera hundra personer.

Förtroende och laganda

Ingen ensam person kan sitta på svaret på alla frågor och problem. Vi löser saker bäst tillsammans när vi drar nytta av varandras kunskaper och erfarenheter. Har man en god laganda och förtroende för varandra skapar det möjlighet att vara öppen med att man inte kan allt bäst. Vi har en bra sammanhållning på Civil West tycker jag – man har koll på varandra och man bryr sig om varandra. Alla är ju inriktade på att leverera ett bra slutresultat och uppnå ett slutmål där alla bidrar med sin del, då brukar det bli bra.

Summa summarum – att jobba som yrkesarbetare är kul, utmanande och lärorikt.

Hälsningar!
/Patrik Johansson

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Håkan Fredrin

    21 maj, 2022 23:18

    Kul Patrik ,

  • Kenta

    20 augusti, 2023 07:41

    Ett bra reportage om en Anläggare //Patrik