Världens bästa industrifotograf firar med banangröt

Fem snabba frågor till Erik Mårtensson, fotograf på NCC:

Fem snabba frågor till Erik Mårtensson, fotograf på NCC:

Du har blivit utnämnd till en av världens bästa industrifotografer 2015 av Engineering News Record. Stort grattis! 
Hur känns det?
Det känns såklart jättefint och jag är otroligt tacksam att få jobba på ett företag, som trots fotografers situation i Sverige idag, satsar på bild och låter mig göra det jag älskar. Dels är det ett kvitto på att vi på NCCs Imagebank gör ett jobb som står sig väl internationellt, även om vi inte har så många skyskrapor att fotografera som Amerikanerna.
Sedan så gör det att de fantastiska människorna som bygger alla våra byggnader, vägar, broar och tunnlar får synas. Det är ju deras vardag och resultatet av deras arbete jag dokumenterar.

Vad är den största utmaningen med att fota byggnader?
De flesta, tänker jag mig, tycker nog att det inte verkar vara något så speciellt. Att det bara är en exteriör. Men att fotografera arkitektur är otroligt svårt, att göra en byggnads former och linjer rättvisa i en bild.

Vad är det bästa med att jobba som fotograf i byggbranschen?
Människorna. Alla de som går till byggarbetsplatser runt om i världen varje morgon och som med sitt enorma hantverkskunnande bygger vårt samhälle. Nästa gång du går till bussen och tycker det är tidigt för att klockan är 7 .00 och pratar med kollegorna i lunchrummet om att det var så kallt när du stod och väntade i busskuren – ägna dem då en tanke. De, och alla grymma ingenjörer och experter som jobbar på NCC. Väl medveten om att det kan låta som en klyscha så lär jag mig något varje dag.

Vilken bild drömmer du om att ta?
Jag har nog faktiskt ingen sådan. Jag tror att man är illa ute som fotograf om man börjar fotografera för sig själv, för att ha fräna bilder att visa upp, och inte för de man fotograferats skull.
Men jag när en dröm om att göra en utställning en dag, med bilder på yrkesarbetare. Förhoppningsvis kan det bli verklighet om inte alltför länge.

Hur ska du fira detta?
Det sammanfaller nästan med min dotters sjumånadersdag så jag skulle tippa på att det blir en blandning av ”Imse vimse spindel” och banangröt.

Samtliga vinnarbidrag

Intervjun gjord av
Emma Johansson, redaktör Beyondconstruction.se

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Ingela

  21 januari, 2016 09:11

  Väldigt snygg bild! Stort grattis Erik!

  • Erik Mårtensson

   25 januari, 2016 21:00

   Tack så jättemycket!

 • Karolina

  21 januari, 2016 17:50

  Har alltid gillat dina bilder!! Grattis!!