Varför behöver drönare flytväst?

Fem snabba frågor till Andreas Lydig, teknisk specialist och drönarpilot på NCC.

Fem snabba frågor till Andreas Lydig, teknisk specialist och drönarpilot på NCC.

 1. Du jobbar som drönarpilot. Hur blir man det?
  Vem som helst på NCC kan bli drönarpilot. I dagsläget har NCC tio piloter i Sverige och tre i Norge. Nu hoppas vi att även de andra Nordiska länderna ska få upp ögonen för verksamheten, säger Andreas.
 1. Vem som helst säger du. Det låter lite riskfyllt. Behöver man inget särskilt tillstånd?
  För att få använda en drönare i ett projekt måste du gå en internutbildning. Utbildningen är en heldag, beroende på förkunskaper som till exempel om du tidigare har flugit modellflygplan. Ett intyg skickas till Transportstyrelsen som godkänner den nya piloten, förklarar Andreas.
 1. Drönare är ju verkligen på tapeten. Men hur använder vi drönare på NCC?
  Drönarna används till en hel rad olika uppdrag. Ett exempel är att fotografera ett landområde för att ta reda på hur mycket material som behöver schaktas bort eller fyllas på.En flygning kan ta en kvart och sparar både tid och pengar. Vi kan besiktiga, inspektera och dokumentera. Det kan vara läckande tak eller fasader som ska fogas. En drönarpilot står på marken vilket gör arbetsmiljön säkrare. Man slipper använda fasadklättrare och mobilkranar, förklarar Andreas.
 1. Om du får spåna fritt, hur tror du att vi i byggbranschen kommer använda drönare i framtiden?
  Att kunna flyga autonomt, självstyrt, istället för som i dag manuellt hoppas vi kunna göra framöver. På så sätt kan vi flyga i trånga gruvgångar och inomhus. Drönaren skannar då omgivande väggar för att undvika hinder. Vi samarbetar idag med KTH inom det här utvecklingsområdet, säger Andreas.
 1. Några spännande drönar-projekt på gång?
  I vattnet utanför Tollare i Nacka finns en läns. Den besiktigas i dag med roddbåt. Istället kan vi besiktiga den med en drönare. Vi har då skojat om att drönaren behöver en flytväst för att inte sjunka till botten om den skulle hamna i vattnet, skrattar Andreas.

Tack för pratstunden, Andreas!

 Foto: Tack för lånet, Mercedes-Benz Sverige AB

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Emma

  15 maj, 2021 23:02

  Tack för att du har lagt till min kunskap om vad drönare kan användas till. Jag visste att drönare har tidigare bara använts av militären. Det är underbart att se att det också används av byggföretag. Som du sagt den kan använda för att fotografera ett landområde för att ta reda på hur mycket material som behöver schaktas bort eller fyllas på. Jag har också läste att drönare kan användas för att rengöra fallna löv i höst