Utforska framtiden här och nu

För ett tag sedan gjorde NCC:s robothund NiCCi en studieresa från sin vanliga arbetsplats Kineum till det närliggande infrastrukturprojektet E05 Almedal. Den gav viktig kunskap för det fortsatta arbetet i testprojektet.

Det är lätt att tro att fotot här nedanför illustrerar hur lågteknologi möter högteknologi på vår byggarbetsplats. Men alla som har besökt en nutida, komplex byggarbetsplats vet att det inte är särskilt mycket lågteknologiskt som pågår. Maskinerna är extremt avancerade och utför mycket precisa uppgifter – även om de fortfarande kan se ut som förhistoriska dinosaurier. Utmaningen är att ta reda på hur våra digitala verktyg kan förse våra medarbetare med insikter som kan omsättas i ökad produktivitet och säkrare och mer hållbara arbetsplatser. Att utan anpassningar kopiera lösningar från andra sektorer har visat sig svårt och ofta misslyckats.

Men du når bara till en viss gräns med teoretisk analys, intervjuer och skrivbordsstudier. Ibland måste du kasta dig ut och få praktisk erfarenhet. Och det är precis vad vi gör just nu under vårt test med NiCCi, vår SPOT-robot från Boston Dynamics. Det är en utforskande resa där vi lär oss mer allt eftersom. Roboten är också ett fysiskt sätt att överföra kunskap; det som lärs av ett projekt förs med till följande testplats, och på så sätt bygger vi på tidigare lärdomar.

Tekniken sattes på prov

För ett tag sedan gjorde NiCCi en studieresa från Kineum till vårt närliggande infrastrukturprojekt E05 Almedal. Hon fick lämna den komfortabla inomhusmiljön och fördes till en kärvare omgivning där stora stenar och hal lera satte tekniken på prov. Vi fick också många intressanta insikter från diskussionerna med medarbetare på plats. NiCCi är en riktig isbrytare när det kommer till att starta konversationer! Dessa insikter kommer att hjälpa oss att planera vårt nästa testprojekt bättre eftersom NiCCi inte är en digital leksak; vi förväntar oss att hitta både intressanta och värdefulla användningsområden.

Tack till våra kollegor på E05 Almedal för ert varma välkomnande och för att ni gett oss möjligheten att testa NiCCi. Vi ser fram emot att komma på besök igen.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.