Renovera – mycket mer än tätskikt, skruvar och muttrar

I helgen invigde vi äntligen vår konstutställning i Fittja. En utställning av Fittja, om Fittja och till Fittja. Det var superroligt och vi och konstnärerna var jättetaggade.

I helgen invigde vi äntligen vår konstutställning i Fittja. En utställning av Fittja, om Fittja och till Fittja. Det var superroligt och vi och konstnärerna var jättetaggade.

I det pilotprojekt vi drivit med Spridd och Botkyrkabyggen där vi renoverat ett hyreshus i Fittja har vi hela tiden försökt att gå lite längre än ”bara” själva byggmomenten. Lite längre i att förstå de boendes behov och lite längre i att få med dem i projektet. Det har varit roligt och spännande att få prova dessa grepp och idéer. För att renovera och utveckla ett område är så väldigt mycket mer än att bygga, än tätskikt och skruvar och muttrar. Det tror jag är viktigt att ha med sig.

Vi började t.ex. projekteringen med att bjuda in alla boende i huset och fråga om vad som fungerade i deras lägenheter. Tre fjärdedelar av hyresgästerna dök upp och vi fick möjlighet att lära känna våra boende – våra slutkunder – och förbereda dem på vad vi skulle göra. Vi började produktionen med att bjuda in de boende till en kick-off, där vi alla från NCC, Spridd, Botkyrkabyggen och våra underentreprenörer fick presentera sig och berätta vad de skulle göra. Och så minglades det och åts god mat.

”Att renovera och utveckla ett område är så väldigt mycket mer än att bygga, än tätskikt och skruvar och muttrar. Det tror jag är viktigt att ta med sig”

I höstas sparkade vi tillsammans med Spridd och Botkyrkabyggen igång en utställning om Fittja. Vi ville berätta vad Fittja var när det byggdes; att det var ett föregångsexempel, att det byggdes med ultramoderna tekniker, att det var väldigt genomtänkt. Vet ni t.ex. att det inte finns några bärande mellanvägar och man kan ändra planlösningar till sex eller åttarumslägenheter? Dessutom ville vi starta tankar och reflektioner över vad Fittja är idag och vad det ska vara framåt.

Därför lät vi Saadia Hussain, som är konstaktivist, samla en grupp motiverade barn och ungdomar från Fittja och arbeta tillsammans med dem för att sammanställa och sedan visualisera deras erfarenheter och tankar om Fittja. Det blev en åttameters muralmålning i fantastiska färger. Vet ni vad som är hjärtat i Fittja för dessa konstnärer?

Har ni vägarna förbi Fittja centrum, Krögarvägen 2, måste ni komma och titta på utställningen. Fittjas historia och framtid sida vid sida. Det är värt ett besök. Ja just det, dessutom dokumenterade vi projektet med en filmare. Ni kan se det här. Men det är bättre live.

Hälsningar
Christofer Hök, projektutvecklare NCC Building,
Gästbloggare

Christofer Hök

Christofer Hök

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.