Ökenfestival kan förändra vårt sätt att stadsplanera

Varje år samlas 70 000 *medskapare i Nevadaöknen för att delta i Burning Man-festivalen. Någon bestämmer sig för att ta med en Boeing 747:a till öknen och bygger om den till en nattklubb. Några andra arrangerar musiksessioner, andra seminarium, vissa bygger så kallade ”art-cars” och vi från Skandinavien bygger ett midsommartempel.

Varje år samlas 70 000 *medskapare i Nevadaöknen för att delta i Burning Man-festivalen. Någon bestämmer sig för att ta med en Boeing 747:a till öknen och bygger om den till en nattklubb. Några andra arrangerar musiksessioner, andra seminarium, vissa bygger så kallade ”art-cars” och vi från Skandinavien bygger ett midsommartempel.

Lämna inga spår efter dig i sanden
Öknen utsätter den stora gruppen för mycket speciella utmaningar. En kapsyl som lämnas kvar på marken kan till exempel bli en projektil i en sandstorm. Det har lett till principen ”Leave no trace”, lämna inga spår. Rökare fimpar i medhavd ask, alla har med sig en liten påse för att plocka upp småsaker som hamnat på marken. Det gör att när alla åker därifrån, ligger det inte en enda fimp kvar på marken.

Eftersom vätska påverkar ekosystemet i sanden negativt, måste allt vatten avdunsta. Vi behandlar alltså öknen som om den vore helig, trots att det är en miljö som kan ta livet av dig på bara några timmar – om du är utan vatten.

Man måste ha radikal självtillit
Tänk dig den logiska och organisatoriska utmaningen att ta hand om en så stor grupp människor på en så farlig plats. Det ser ut att vara en omöjlig uppgift utifrån. Men om alla ser till att de har rätt utrustning, rätt mängd vatten och rätt mängd mat så går det alldeles utmärkt.

Gemensam ansträngning borde vara en medborgerlig plikt
Man kan dock inte göra allting själv. Därför byggs hela eventet på så kallade Camps: kök, duschar, avdunstningsstationer etc. Vi som deltar bygger även konstverk tillsammans. Den stora skillnaden här är att du själv bestämmer vilket Camp du vill tillhöra, beroende på vad du vill göra. Man löser saker utifrån de resurser och färdigheter man har.

Eventet på Dome of Visions
Tänk om vi som stadsmänniskor kunde behandla våra gator och parker med samma vördnad? Tänk om vi kunde införa medborgerlig plikt-tänket i våra bostadsområden? Tänk om vi kunde ta med oss lite av den explosion av kreativitet som sker i öknen in i staden? Vad är det som får 70 000 personer att inte bara överleva, utan stormtrivas i en miljö där det saknas vatten, men där det är gott om sandstormar? Hur kan detta ske när det enda festivalarrangören egentligen gör är att sälja biljetter, ange plats för olika Camps och ställa ut baja-major?

Vad kan vi i Stockholm lära oss av en kultur som byggt upp 30 städer på 30 år, och varje år lärt sig mer om hur man skapar bästa möjliga förutsättningar för kreativitet och meningsfulla möten?

Co-Created Cities
Det är just det vi vill undersöka i eventet Co-Created Cities. Till eventet bjuder vi in politiker, stadsplanerare, fastighetsägare, byggbolag och Burning Man-ledare – inte för att lyssna, utan för att skapa. Innan vi startar får alla deltagare tillgång till en spellista med filmer och podcasts som berättar om hur städer kan utvecklas med hjälp av Burning Man-kulturen. Vi har dokumenterat ett antal platser runt om i Stockholm som står inför någon typ av utmaning. Och vi vill se vad Burning Man-kulturen kan göra för dessa platser. Vi har därför även bjudit in ett antal illustratörer som kan illustrera hur dessa idéer skulle kunna se ut.

För mig har Burning Man varit ett livsförändrade event. Jag minns hur jag stod framför det gigantiska flygplanet som man transporterat ut i öknen, och kände: inget jag gjort hittills i livet har spelat någon roll. Från och med nu ska jag leva livet till max, göra allt jag älskar till max, omge mig av och alltid njuta av nuet. Jag vågade ”nörda” in mig på det jag älskar, vågade tro att det bolag jag idag driver skulle fungera. Vågade driva mina projekt och hantera mina kunder på det sätt som passar mig bäst, vilket lett till att jag bara jobbar med kunder jag älskar.

*Medskapare: Ingen är besökare, ingen är arrangör, alla är en del av festivalen.

/Gästbloggare Lukas Lilja, medskapare inom Burning Man-kulturen i Stockholm

Fakta:
Burning Man är ett årligt evenemang som äger rum i Black Rock Desert i norra Nevada, USA. Kulturen kring Burning Man är vida spridd i världen och det finns en myriad av så kallade Region Burns. Kulturen grundas på 10 principer, som delvis står i motsats till varandra.

Vill du läsa mer om det som händer i Dome of Visions, se www.domeofvisions.se.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.