Vi har en fin svit med fyra år utan olyckor, det är vi stolta över – men säkerhetskultur är inget man någonsin blir klar med. Nu lägger vi in en extra växel med extra fokus på ökad riskrapportering.
Jag är oerhört stolt över att vi på min avdelning, som lite förenklat kan sägas omfattar mellersta Sverige – från Östergötland till Uppsala i nord-sydlig riktning och Gotland till Värmland i öst-västlig riktning, kan visa upp fyra år utan olyckor med frånvaro. Det är tack vare alla engagerade medarbetare runt om i avdelningen som varje dag jobbar och sliter med att ha koll på säkerheten och gärna granskar förutsättningarna en extra gång före ett arbetsmoment.
Engagemang och mandat hänger ihop
Ett starkt engagemang på arbetsplatserna är helt centralt. Något som jag ofta trycker på är det personliga ansvaret OCH mandatet. Det måste sitta i ryggmärgen på våra kollegor på site att de har rätt att styra och leda mot en säker arbetsplats. När jag är ute på arbetsplatserna märker jag att engagemanget är stort och bara ökar – år för år. Medarbetare berättar gärna vad de själva gör för att bidra till en säkrare arbetsmiljö för sig och sina kollegor. För det är jag oerhört stolt och tacksam.
En ökad riskrapportering stärker säkerhetskulturen i stort
För att medarbetare ska kunna rapportera in observationer, både positiva och negativa, har vi ett system som kallas Synergi och som alla medarbetare kan och ska använda. Men varför är det viktigt med att öka antalet riskrapporteringar? Jo, för att när fler medarbetare reagerar och rapporterar på fler saker (både positiva och negativa) skapas en högre medvetenhet om riskerna. En högre rapportering innebär att fler medarbetare uppmärksammar risker som de tidigare har gått förbi.
Det stärker säkerhetskulturen i stort och det blir lättare att vidta andra åtgärder som att stoppa arbetet och ta time out, säga till medarbetare som gör något tokigt – sådant som man annars kanske tycker är jobbigt men som behövs.
Med rapportering kan vi jobba förebyggande
Med ett större antal inrapporterade potentiella risker får vi bättre möjlighet att ta bort riskerna innan de blir olyckor. Tillbud och observationer som skulle kunna ha lett till olyckor återkommer statistiskt sett som olyckor. Därför är det viktigt att vara riskmedveten och rapportera in risker och tillbud så att vi får underlag att kunna jobba förebyggande. Och det är ju medarbetarna som arbetar ute på siterna som ser riskerna, till mycket större del än av chefer och ledare gör – som har en glesare frekvens ute i fält.
Positiva observationer spelar också en viktig roll. Det som stoppas in i Synergi kan också plockas ut. Därför är det viktigt att rapportera också positiva observationer för att få input och inspiration till vad som har fungerat bra. Det är inte bara ur det som fungerat dåligt som man kan dra lärdomar utan också från det som är bra.
Jag vill avsluta med att skicka en stor eloge till alla mina medarbetare ute på siterna, och till alla våra skyddsombud – ni gör ett fantastiskt jobb. Tack för det, och keep up the good work!