Utblick

Morgondagens talanger

Idag var det ungdomarnas dag i Almedalen – och fokus låg mycket på hur vi inspirerar morgondagens generation till att läsa matte och söka till ingenjörsyrken. En yrkesgrupp som vi på NCC är i ett skriande behov av.

50 000 ingenjörer saknas i Sverige idag. Vi har ett jättestort behov att bygga nya bostäder, renovera gamla områden och dessutom bygga ny infrastruktur. Därför vill vi öka mattekunskaperna och samtidigt inspirera fler unga att tidigt intressera sig för programmering, något som nu också kommer in i skolornas läroplan.

Elin Lydahl Tom TitsElin Lydahl, VD på Tom Tits, demonstrerade under ett välbesökt seminarium hur robotar fungerar och hur kul det kan vara att invigas i programmeringens värld. Stigmatisera inte matematik och tekniska ämnen som svåra utan framhäv dessa genom lekfullhet och kreativitet.

Karolina LeisllöKarolina Lisslö, generalsekreterare på Mattecentrum, lyfte fram att matten finns i allt – oavsett om du ska bli konstnär eller ingenjör. Hon får ofta höra att ungdomar säger att de inte behöver matte eftersom de ska bli egna företagare (!).

Vi på NCC har utvecklat ett litet Mattequiz som Mattecentrum utmanade våra utbildningsansvariga i respektive parti. Efter seminariet korades Ulrika Karlsson från Centerpartiet till bäst i Riksdagen och fick mottaga en liten mini-Dome som pris (se toppbild).

NCC har också debatterat vikten av att vi tar tillvara på all kompetens som redan finns och möjliggör integration för nyanlända till våra yrken. Ett exempel är det projekt som vi har med Kunskapsskolan som är en kombination av praktik och teori.

Christer FuglesangSlutligen så fick vi besök från rymden – nästan. Vår favoritastronaut Christer Fuglesang besökte oss i vår Dome of Visions i Almedalen och konstaterade att den var minst lika fin som vår moder-Dome som han invigde för knappt ett år sedan. Innovation, kreativitet och öppna samtal är vägen framåt för en hållbar framtid.

/Anna Lind, kommunikationsansvarig Dome of Visions, och Jennifer Carlsson, Head of Brand and Marketing, NCC

Gästbloggare

Bäste besökare!

Vi vill gärna veta vad du tycker du om innehållet i våra digitala kanaler, så i samarbete Demoskop genomför vi en undersökning kring det. Vi är väldigt tacksamma om du vill dela med dig av dina tankar genom att klicka på ”Delta” nedan.

Delta Delta inte

Stort tack på förhand!