Livskraftig stad

Vad krävs för att våra storstäder ska vara attraktiva och hållbara i framtiden och vad har vi på NCC tillsammans med olika aktörer för ansvar för att så blir fallet?

Urbaniseringen av våra storstäder går i rasande fart. Under de närmaste tio åren kommer Sveriges befolkning att öka med nästan en miljon människor. Vi behöver bygga ett helt nytt Stockholm och de som idag bor och arbetar i våra städer har betydligt högre krav på hur livspusslet ska gå ihop genom att ha ett boende som har närhet till kommunikationer, arbete och handel.

Vi på NCC vill diskutera och visa våra förslag på hur man kan bygga så att fler får råd att bo samt att vi vill vara med i dialogen om hur vi ska utveckla stadsdelar med hållbara infrastrukturlösningar och kreativ stadsplanering som bidrar till att den växande staden också blir attraktiv och livskraftig.

En helt nyligen genomförd undersökning av United Minds visar just på att dagens storstadsbor har stor insikt och oro över att vi behöver bygga fler bostäder och innerstaden är inte allas dröm. Undersökningen visar snarare på en tydlig revansch för förorten samt att man också tycker att kommunerna ska ta mer ansvar. 

De politiska förhoppningarna handlar mycket om att satsningarna i infrastruktur ska lösa bostadsfrågan. Men kommer det att räcka för att få fart på städernas ekonomiska tillväxt, hålla bostadsbyggandet på höga nivåer och till att ge även resurssvaga bra boende i goda miljöer?

Förutom rekordmånga nya bostäder kräver inflyttningen i våra städer omfattande satsningar för mer effektiv pendling inom regionerna. Samtidigt måste stora bostadsområden renoveras och moderniseras. Hur ser politikerna på städernas utmaningar och vad har de för visioner för deras utveckling? Vad kräver det för samverkan mellan staten, regionerna och kommunerna? Hur kan byggbolagens kunskaper och erfarenheter användas för att ge de bästa förutsättningarna till en hållbar stadsutveckling?  Dessa frågor diskuteras och debatteras i NCC:s seminarium den 1 juli kl. 13:30-15:00 på Teaterskeppet i Almedalen.

Jag kommer att medverka i en paneldebatt tillsammans Conny Wahlström, Statssekreterare till Bostads- och stadsutvecklingsministern (MP), Caroline Szyber, Ordförande i riksdagens civilutskott och bostadspolitisk talesperson (Kd), Anna König Jerlmyr, Borgarråd Stockholm (M), Nooshi Dadgostar, Ledamot i riksdagens civilutskott och bostadspolitisk talesperson, (V).

En livskraftig stad kräver också flera olika perspektiv vilket kommer belysas av Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare, Mona Sahlin, Fd partiordförande (S) och Göran Cars, Professor i stadsplanering, KTH.

Debatten är pågående och ständigt aktuell.

Vi ses i Almedalen!

Peter Wågström
Koncernchef NCC

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.