50 000 ingenjörer kommer att saknas 2030 och antalet ansökningar till civilingenjörsutbildningar på universiteten har legat still i ett decennium.
Redan idag känner många branscher av ingenjörsbristen, och prognosen är dyster. För att vända trenden och locka fler till ingenjörsyrken krävs att insatser görs på flera nivåer samtidigt – från grundskola via gymnasium och universitet, i arbetslivet och hos styrande politiker.
Studier på området visar att en anledning som många unga uppger för att inte välja tekniska utbildningar är att de inte anser sig ha tillräckliga matematikkunskaper och därför tror att det kommer att vara för svårt för dem. Detta gäller speciellt bland unga tjejer.
I unga åldrar ser vi att killar och tjejer har samma grad av intresse för teknik, i tioårsåldern ändras detta och tjejer som grupp sett blir mycket mindre teknikintresserade. Finns det sätt att väcka och hålla kvar barn och ungas, speciellt unga tjejers, experimentlust för teknik högre upp i åldrarna och bygger man självförtroende kring matematik? Vilka befintliga strukturer har vi redan på plats och vilka ändringar måste vi se för framtiden?
Vi på NCC samarbetar med Mattecentrum för att möjliggöra mer stöd till flera elever. Tillsammans med Tom Tits har vi också tagit fram ett antal roliga och stimulerande experiment som ungdomar får prova på under olika arrangemang där NCC finns representerade. Vi kan göra mer och det krävs samverkan mellan flera olika instanser för att öka intresset för ingenjörsyrket vidare.
Mer om detta debatterar vi på NCC om i Almedalen nästa vecka. Läs även artikel av Karolina Lisslö, Generalsekreterare, Mattecentrum, Elin Lydahl, Vd, Tom Tits Experiment och Peter Wågström, Koncernchef NCC i Dagens Samhälle.
Gästbloggare Jennifer Carlsson,
Head of Brand and Marketing NCC