Fullsatt

Fullständigt fullsatt, en del kom faktiskt inte in på vårt ”stora” seminarium idag. "Bostäder för alla – så ska bostadspusslet läggas." på Visby Kongresscenter. Faktiskt har NCC:s seminarium blivit något att ett måste för den som följer debatten kring bostadsbyggande.

Fullständigt fullsatt, en del kom faktiskt inte in på vårt ”stora” seminarium idag. ”Bostäder för alla – så ska bostadspusslet läggas.” på Visby Kongresscenter. Faktiskt har NCC:s seminarium blivit något att ett måste för den som följer debatten kring bostadsbyggande.

Seminariet1low
För tredje året i rad har vi visat på lösningar istället för problem och hinder när det gäller bostadsbyggandet. Vårt #bostadspussel, 1. Kapital – från hyresfel till hyresrätt, 2. Plånboken – Se till fler får råd, 3: Infrastruktur – gör C-lägen till B-läge, 4: Miljöprogrammen – möjligheter för tillväxt, 5: Byggklar mark – in all backyards

Göran Cars, färgstark bostadsinspiratör och Mr Kiruna Makeover (samt professor i stadsbyggnad på KTH) beskriver det såhär: ”NCC har tagit steget från att vara byggare till att vara samhällsbyggare”. Det är ett hedersamt omdöme.

Med endast några veckor kvar till valet 14 september klarade panelen (bestående av bostadsminister Stefan Attefall, kd. Veronica Palm, S, Amineh Kakabaveh, V och Oskar Öholm, M sig hyfsat bra från pajkastning och trist retorik, och debatten tände till ordentligt. Seminariet visade både på samstämmighet och viktiga skiljelinjer mellan blocken.

Glädjande finns en stor enighet om dels problembilden dels flera av lösningarna.

–       Det behövs en nationell plan för bostadsbyggande

–       Regioner måste samverka mer

–       Det ska gå att tvinga kommuner som inte bygger bostäder att börja bygga (enighet med vissa nyanser)

Kommunernas planmonopol är dock inget Veronica Palm vill begränsa.

Seminariet2low

Cars beskrev målande hur kreativiteten kommer som ett brev på posten när människor från olika håll samlas för att lösa en gemensam uppgift.

”I Kiruna har vi kommit långt, vi ska flytta en hel stad och vi måste tänka nytt. Klart man vill ha ett stadshotell med café och restaurang … så blev ”stadshotellet” kär i bibliotekarien och hon älskade sitt bibliotek, så nu binds biblioteket och stadshotellet samman något slags café”.

Och visst är det det här som behövs för att det ska bli fart på bostadsbyggandet i vårt land, fler kreativa lösningar. Även om vi föreslår en nationell strategi, enklare regler (bygglov direkt från översiktsplan utan detaljplaneprocess).

I den svåra men ack så viktiga frågan om renovering och upprustning av våra miljonprogramsområden, finns en klar och tydlig politisk skiljelinje. Medan S och V tycker att staten ska ta ett ansvar för upprustningen svarar M och Kd nej på samma fråga. Det är fastighetsägarens ansvar menade bostadministern och att vissa bolag redan tagit det ansvaret och varför ska man då inte få del av de pengar som staten i så fall skulle ”dela ut”.

Och som slutkläm gick både Veronica Palm och Stefan Attefall med på att redan till hösten sätta sig ned, oavsett valresultat, för att få en bred politisk överenskommelse i bostadsfrågan. Vi får väl se hur lång de kommer, men hoppas gör vi. Problemen är man överens om och flera av lösningarna.

Seminariet4low

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.