För världens bästa barnsjukhus finns inget utrymme för prestige

Vid Östra sjukhuset i Göteborg ligger Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Det är ett av Sveriges mest avancerade barnsjukhus men det är för litet, så vi har fått i uppdrag att bygga en tillbyggnad på runt 30 000 kvadratmeter.

Vid Östra sjukhuset i Göteborg ligger Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus. Det är ett av Sveriges mest avancerade barnsjukhus men det är för litet, så vi har fått i uppdrag att bygga en tillbyggnad på runt 30 000 kvadratmeter.

Att bygga ett sjukhus är speciellt. Personligen klappar mitt hjärta extra mycket för det här projektet eftersom jag vet att det är barn vi bygger för och jag vet att det är likadant för många av mina duktiga medarbetare, om inte alla. Det krävs ingen större fantasiförmåga för att sätta sig in i hur tufft det måste vara för barnen och deras familjer som vistas på sjukhuset, så om mitt och min personals jobb på minsta sätt kan bidra till att lätta på den bördan är vi nöjda.

Utöver att det är barn som ska vårdas här så kommer tillbyggnaden att vara ett av de allra installationstäta projekt som vi har haft. Sjukhus innehåller av naturen många installationer, men detta är något utöver det vanliga. Vården som kommer att bedrivas här är oerhört avancerad vilket ställer stora krav på vår förmåga att planera och samordna.

Byggbodarna vid etableringen

Byggbodarna vid etableringen

Alla i laget är lika viktiga
På vilken arbetsplats som helst, oavsett bransch, uppstår lätt olika läger och grupperingar. Det är ju aldrig bra med sådana laddningar, men här funkar det inte överhuvudtaget. Det går inte att jobba i en prestigeladdad miljö när man ska bygga världens bästa barnsjukhus. Att ha slutbrukarna, barnen, i fokus gör att vi i projektet får det lättare att skippa all onödig prestige, alla är lika viktiga för att vi ska kunna bygga detta.

Vi jobbar aktivt med att skapa en god stämning bland personalen: vi har en skogräns så alla går i tofflor– jag vet att det spelar stor roll att skapa god trivsel och god arbetsmiljö för min personal. Vi är noga med att synliggöra varandra på arbetsplatsen– det skapar trivsel och en bra arbetsmiljö.  Min fenomenala personal bakade äpplepaj av överblivna äpplen i höstas och bjöd oss andra på – det händer inte på alla projekt. Vi grillar lite då och då. Vi har inga bestämda platser i matsalen, alla äter med alla. Det är några exempel på hur vi jobbar här. Hur gör ni för att skapa god stämning på er arbetsplats?

Det bästa hade ju såklart varit om man slapp åka till ett sjukhus med sina barn, tyvärr ser verkligheten annorlunda ut. Jag är glad att vi har så fina sjukhus i Sverige med så bra vård och jag är oerhört stolt över att vi får vara med och bygga ett av de allra bästa barnsjukhusen i världen.

Se gärna filmen ”Nu bygger vi till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus”:

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/8KOb_t_Llsc”]

Hälsningar, Gästbloggare Krister Edström, platschef Tillbyggnad Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.