”Det handlar om otroligt stora volymer berg som ska sprängas och flyttas”

På en udde strax utanför Nynäshamn pågår just nu ett intensivt arbete med att förbereda marken för Stockholm Hamnars nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn. Omfattande sprängsalvor skjuts flera gånger i veckan och området kryllar av borriggar, krossar, bergtruckar, dumprar och grävmaskiner.

På en udde strax utanför Nynäshamn pågår just nu ett intensivt arbete med att förbereda marken för Stockholm Hamnars nya godshamn, Stockholm Norvik Hamn. Omfattande sprängsalvor skjuts flera gånger i veckan och området kryllar av borriggar, krossar, bergtruckar, dumprar och grävmaskiner.

Parallellt med hamnen utvecklar NCC dessutom en logistik- och företagspark. Vi ställer fem frågor till Carina Angarth, projektchef för Norvik.

Du har arbetat på NCC länge, på vilket sätt skiljer sig Norvik mot tidigare projekt?
Jag har varit med i många stora komplexa projekt förut men Norvik är verkligen unikt på grund av sin storlek. Det handlar om otroligt stora volymer berg som ska sprängas och flyttas. Vi spränger enormt stora salvor, upp mot 250 000 ton. Och just nu går det väldigt fort, landskapet förändras från vecka till vecka.

Hur mycket berg är det som ska sprängas loss?
Totalt ska omkring 10 miljoner m3 berg sprängas loss. Då handlar det både om hamnen och om det område där NCC utvecklar Norvik logistik- och företagspark. Nu används massorna som utfyllnad på markområden och i havet för att skapa nya ytor för hamnplan och kajer. I ett senare skede handlar det mest om att sälja överskottsberget och skeppa iväg det runt Östersjön.

10 miljoner m3 motsvarar ca 12 Hammarbybackar i Stockholm!

Ni flyger mycket drönare över området, varför det?
Det gör vi av många anledningar. Bilder som tas med drönare ger oss till exempel underlag för massberäkningar. När man jobbar på så stora ytor som vi gör i Norvik får vi också en otroligt bra visuell överblick över området med hjälp av drönare och det ger oss ett ovärderligt planeringsunderlag. Ritningar är en sak men med drönare blir det väldigt tydligt vad vi håller på med.

Ni har Sveriges största maskin på plats, en D11, berätta mer!
Vi har överhuvudtaget väldigt mycket maskiner på plats. Det är 8 borriggar, 6 krossar, 8 bergtruckar, 7 dumprar, 5 stora 90-tons grävmaskiner, 3 hjullastare och så D11:an förstås, en jättestor bandschaktare, som väger hela 104 ton. Kan ju jämföras med att en elefant väger omkring 4 ton… Så gillar man gula maskiner har man verkligen hamnat rätt!

Hur kommer Norvik att se ut när allt är färdigbyggt?
Det är ett omfattande projekt som kommer att pågå under väldigt lång tid. Hamnen beräknas vara klar 2020 medan NCC:s företags- och logistikpark har en betydligt längre tidshorisont. Idag består större delen av området av skog, berg och jord, men om några år kommer området att vara ett dynamiskt logistiknav mitt i den växande Stockholmsregionen.

Följ med på en drönartur över området! 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.