William gästbloggar

Hej!

Hej!

Mitt namn är William Ahlinder och jag är trainee på Hus Stockholm. Nu har hälften av traineeprogrammet genomförts och jag tänkte dela med mig av vad jag har gjort och erfarenheter från mina rotationer.

Först och främst kanske ni inte vet hur upplägget för traineeprogrammet ser ut. Under 18 månader testar vi som traineer på olika roller såsom produktion, kalkyl, inköp och affär. Vissa rotationer är fasta medans andra individualiseras utifrån önskemål, erfarenheter och kompetens. Simultant genomförs gemensamma träffar och utbildningar inom bland annat kommunikation, ledarskap och verksamhetsstyrning. Genom alla dessa steg ges även möjligheten att skapa ett starkt nätverk.

Under min första tid på NCC arbetade jag på projektet Signalen, ett 40 000 kvm stort kontor på uppdrag åt Fabege med Ica som slutkund. Jag stöttade platschefen i hans arbete och fick insyn i hur det fungerar men den dagliga produktionen på ett stort miljöklassat kontor. Jag arbetade även med KMA-frågor (Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö) samt projektinköp där jag upphandlade entreprenader.

Min andra rotation var på anbud och planering. Gruppen består av anbudsingenjörer som är experter på mängdning, prissättning och planering mm. Där fick jag följa ett stort och komplicerat anbud från ax till limpa. Mina arbetsuppgifter var varierade men bestod bland annat av APD-planering (arbetsplatsdisposition), mängdning och riskanalyser. När jag arbetade med APD-planen och logistik fick vi hjälp av den tänkta platschefen, vilket var avgörande för planeringen. Det var intressant att se vilka områden man väljer att fokusera på beroende på arbetslivserfarenhet. Under denna rotation skapade jag även en projektdatabas för erfarenhetsåterföring och tidiga nyckeltalskalkyler där rapporten består av interaktiva moduler.

I skrivandets stund sitter jag med affärsgruppen och bistår i koordineringen av ett anbudsarbete. Arbetet varierar mellan att tyda avancerade förfrågningar, där vi tar hjälp av interna jurister, till att skapa tidsplaner för arbetet. Det är spännande att se anbudsprocesserna från ett helikopterperspektiv i jämförelse med anbud och planering där arbetsuppgifterna fokuseras på att prissätta projektet i detalj.

Slutligen vill jag säga att traineeprogrammet verkligen är en chans att effektivt få insikt i många av processerna ett stort byggbolag genomför dagligen. Det har varit väldigt spännande och lärorikt och jag ser fram emot vad resterande hälft kommer att resultera i!

Trevlig helg!

William Ahlinder, Trainee Hus Stockholm

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.