Student

Vilken kompetens efterfrågar blockchefer i Västlänken?

Hej! Mitt namn är Hanna just nu befinner i projektet E05 – Korsvägen som är en del i Västlänken. Under min rotation här är jag planerare för två av fem områden för ledningen, blockchefer, arbetsledare och projektering. Mitt blogginlägg idag kommer bestå av inspiration från våra ledare som håller ihop teamen i produktion. I detta blogginlägg har jag intervjuat några av våra blockchefer. Nedan förklarar Mikael Porsbratt (Blockchef Korsvägen), Hanna Nilsson (Blockchef Liseberg) & Sofia Lander (Blockchef Berg) vad de tycker om deras utbildning och vad de har för tips till nya studenter och framförallt nya i branschen. 

E05- Korsvägen är gula markerade delen, där Mikael Porsbratt är Blockchef för tunnel i jord/lera genom Korsvägen, Hanna Nilsson Blockchef för tunnel i jord/lera genom Liseberg & Sofia Lander Blockchef för tunnel i Berg.

Mikael Porsbratt:
Vilken ämneskompetens efterfrågar du vid anställning av en nyexaminerad ingenjör?
Viktigt är personlighet och hur de passar in i teamet. Engagemang är också något jag söker efter. Olika ämneskompetenser efterfrågas för olika tjänster. För tex en arbetsledare är produktionsämnen nyttigt att ha med sig och för en entreprenadingenjör ekonomi och juridik. Att ha gjort relevant praktik under utbildningen är positivt.

Hanna Nilsson:
Vilken ämneskompetens efterfrågar du vid anställning av en nyexaminerad ingenjör?
Det beror helt på vilken tjänst det gäller. Är det en arbetsledande roll är det bra att ha läst en del materiallära, hållfasthet, geo- eller infrakurser. Gäller det en entreprenadingenjör/projektingenjör kan det vara bra att ha läst en del om entreprenadjuridik eller planering. Men framför allt har ingenjörer med sig problemlösningsförmågan och kan se samband och konsekvensen av beslut samt har lätt för att lära sig, det är det viktigaste.

Sofia Lander:
Hur hamnade du där du är idag, tips i karriären?
Visste inte vad jag ville göra och när jag hamnande på samhällsbyggnad såg vi en häftig film om skred i Norge under geoteknikkursen. Jag kom in och sommarjobba på Svevia, och hamnade på Bergavdelningen. Det här med tunnel är intressant och kom in på en traineetjänst på Veidekke var där i sju år och på den banan är det. Tre tips under studietiden, är att ta chansen att göra praktik under studietiden, plugga utomlands för bredda erfarenheten och känna vibrationerna från tunneldrivning.

Mikael Porsbratt:
Vad tycker du är bäst med ditt jobb?
Tycker om att vara insatt i alla olika frågor och att kunna påverka. Tjänsten som blockchef kan vara krävande men är också väldigt rolig och utvecklande. Det är motiverande att se att gruppen fungerar ihop och att alla jobbar mot samma mål.

Hanna Nilsson:
Vad tycker du är bäst med ditt jobb?
När vi driver framåt som ett team. När jag ser att dom i mitt team hjälper varandra att hitta motivation. När vi står inför tidspressade och kritiska moment är det ofta resan fram till målet som driver projektet framåt, alltså att vi har kul under tiden. Förutsättningen för det är alltid att ha en detaljerad plan som man är beredd att justera från dag 1.

Sofia Lander:
Vad tycker du är bäst med ditt jobb?
När vi ska spränga berg är tiderna viktiga och det är höjdpunkten på dagen då vi får spränga för då vet vi att det går bra och att vi kan jobba vidare.

Tack för er inspiration och oerhört glad att får jobba med er som förebilder i byggbranschen!

/Hanna

Oscar Möller

Bäste besökare!

Vi vill gärna veta vad du tycker du om innehållet i våra digitala kanaler, så i samarbete Demoskop genomför vi en undersökning kring det. Vi är väldigt tacksamma om du vill dela med dig av dina tankar genom att klicka på ”Delta” nedan.

Delta Delta inte

Stort tack på förhand!