Vikten av att mingla

Något som i alla fall inte jag tänkte så mycket på under studierna var att alla ens kursare snart skulle komma att bli ens konkurrenter, kontakter, nätverk och kanske även kollegor.

Något som i alla fall inte jag tänkte så mycket på under studierna var att alla ens kursare snart skulle komma att bli ens konkurrenter, kontakter, nätverk och kanske även kollegor.

I min årskurs var vi cirka 120 personer och så känner man säkert lite folk från äldre och yngre årskurser, vilket gör att redan när man kommer ut i branschen har man ett kontaktnät på minst 150 personer!

Och att ett stort kontaktnät är viktigt har nog inte undgått någon. Men det är ju en fördel om inte alla i ens nätverk är nyutexaminerade…

Hur ska man då göra? Att se till att få relevant praktik varje sommar är en bra början, då har man möjlighet att se fyra olika arbetsplatser eller företag (om man går en femårig utbildning). Att medverka i arbetsmarknadsdagarna på din skola är också ett lätt och jätte bra tillfälle att lära känna folk.

Sist vill jag tipsa om det kvinnliga nätverket Carpe Competencia för unga akademiker (riktar sig främst till ingenjörer och studenter från Handels). Dom anordnar många spännande events, föreläsningar, mentorprogram, ledarskapsutbildningar, traineeprogram med mera.

Ikväll ska jag själv iväg på ett event med efterrättsbuffé och mingel på Berns!

..och som jag lärde mig som nolla på kth; ”Gratis är gott!” 😉

http://www.carpecompetencia.se

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • NCC Blog

    9 december, 2008 16:17

    Vikten av att nätverka, ja, ibland kan det nästan kännas viktigare än hela utbildningen… Är det orimligt? Missar man inte en del kompetenta medarbetare som finns utanför nätverken?

    Ja, kanske, men å andra sidan fullt förståeligt. I stället för att läsa igenom tusentals ansökningar som är svar på en annons räcker det med att koncentrera sig på personer som man enligt säkra källor redan vet har den rätta kompetensen. Alltså: tror du har helt rätt i ditt inlägg, nätverk är viktigt i dessa hårda tider.

    Jag skulle även vilja tillägga att det inte är fy skam att ha nyutexaminerade personer i sitt nätverk, har själv mycket god erfarenhet av detta.¤Evelina