Varje rum har sin egen unika historia

Denna gången är det min tur att gästa. Mitt namn är Alexander Paulos och jag trainee på NCC Building Väst med placering i Göteborg. För tillfället gör jag sista tiden på min första rotation som arbetsledare på ett bostadsprojekt, vilket jag tänkte dela med mig av i detta inlägg.

När man slänger på ekgolv, vit väggfärg och vita lister ser varje rum nästan likadant ut. Det är lite tråkigt med tanke på hur mycket som ligger bakom. Det är en otroligt intressant process som sker innan och varje rum har sin egna unika historia.

Som att lära sig baklänges

Jag kom till projektet för drygt ett halvår sen, då var det redan ett tätt hus och gipsningen var igång. Idag har det flyttat in kunder i halva huset medan vi har slutbesiktningar på andra halvan. Om två veckor är vi helt klara och lämnar huset till Bonava. Jag hann med en del av byggnationen men till mestadels har jag varit involverad i besiktningar.

Besiktningar är lite annorlunda från ren produktion då det kräver mindre byggteknisk kunskapsförmåga och mer administrativ ledarskapsförmåga. Det är mycket som ska åtgärdas överallt och extremt mycket underentreprenörer inblandade. Det gäller att planera, delegera och kontrollera uppgifter dag till dag och samtidigt hålla stenkoll på tidplanen. För mig som nyexaminerad blir det lite som att lära sig baklänges då man ser slutresultatet av alla valda arbetsmetoder under produktionstiden. Man lär sig av som funkar och vad som kan slå tillbaka längre fram.

Inbjudande entré för de boende

Huset vi bygger innehåller 77 lägenheter som är fördelat på 16 våningar. Vid entrén möts man av en loungedel som innehåller en gemensamhetslokal, ett lekrum och en lobby. Tanken är att de boende ska ha en inbjudande gemensam del att umgås på.

Tomten vi bygger tornet på köptes till en början upp av NCC Housing (idag Bonava) år 2007 och upptogs då av fabriksverksamhet. Sedan dess har allt rivits ner, tomten sanerats och gett plats för 480 lägenheter. På första bilden i bildspelet nedan syns de gamla fabrikerna som fanns innan, andra bilden är efter rivnings -och saneringsarbetet, tredje bilden planen för området och fjärde bilden dagsläget.

Snart dags för nästa rotation

Nu har jag varit arbetsledare på detta projektet lite mer än ett halvår och nästa rotation för mig blir som anbudsingenjör på kalkylavdelningen. Förhoppningsvis har man lärt sig ett och annat här ute som man kan ta med sig till kalkylbordet.

Innan jag lämnar över ordet till nästa bloggare vill jag först ge en shout out till alla kollegor här ute – specifikt Katharina Eklund som var med i traineegruppen till 2016 och är platschef på detta bygget. Hon har demonstrerat vad som är möjligt när man ger oss yngre chansen tidigt i karriären.

Till nästa gång!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.