Trainee och arbetsledare, vad är det?

Jag arbetar som trainee på avdelning NCC Building Malmö/Lund och min första rotation på traineeprogrammet är som arbetsledare på ett bostadsprojekt i stadsdelen Limhamn, projekt Rörtornet.

Jag arbetar som trainee på avdelning NCC Building Malmö/Lund och min första rotation på traineeprogrammet är som arbetsledare på ett bostadsprojekt i stadsdelen Limhamn, projekt Rörtornet.

Utsikt mot NCC:s nya projekt ”Multihuset”. I förgrunden bodetablering och i bakgrunden Öresundsbron.

I det här inlägget tänkte jag berätta lite hur min roll som arbetsledare ser ut samt vad vi gör på projektet. Jag ska ärligt säga att jag tyckte rollen som arbetsledare verkade lite skrämmande. Framförallt för att det kanske är inom denna rotation ens brist på erfarenhet tydligast synliggörs. Alla är oerfarna någon gång heter det. Detta till trots är det en känsla starkt förknippad med olust. Självklart är vissa dagar kämpiga men allt som oftast beror det inte direkt på avsaknad av erfarenhet utan snarare på andra omständigheter. Det viktiga tycker jag är att man är medveten om sina brister och tar hjälp av andra när man inte förstår, vilket jag gör dagligen. Exempelvis har det i dagarna dykt upp en fråga kring utförandet av en anslutning mellan utfackningsvägg och balkong där jag rådfrågat mina mer erfarna kollegor om möjliga tillvägagångssätt.

Som trainee och arbetsledare har jag fått ansvara för stom-montaget av etapp två. Projektet uppförs i två etapper åt två olika beställare där etapp ett är i slutskedet och börjar närma sig inflyttningsdatum. I etapp två där jag mestadels arbetar är det stom-montage som står på agendan. Vad innebär detta då för den oinvigde? Vi tar det från början eller ”nerifrån och upp”. Först har vi bottenplattan som armeras och gjuts. Därifrån monteras prefabricerade skalväggar på plats, utfackningsväggar monteras, stödstämpning görs för att bära upp plattbärlagen som utgör mellanbjälklaget. När plattbärlagen är på plats är det dags att armera och montera installationerna innan gjutning av valvet, därefter är det dags för montering av skalväggar igen. På detta viset återupprepar sig momenten mer eller mindre identiskt fram tills det att det sista våningsplanet är klart.

Två stycke arbetsledare och en platschef tillika föredetta trainee på Rörtornet

Mycket av en arbetsledares tid läggs på samordning och planering för att arbetet ska fortskrida så smärtfritt som möjligt. Det gäller att alltid vara minst tre steg före det som händer just nu. På ett bostadsprojekt som detta är det förutom ens egna personal en mängd olika underentreprenörer som förutom personal självklart även har verktyg, arbetsytor, materialupplag och arbetsbodar som måste beaktas. Jag och underentreprenörernas ledande montörer på plats har möte veckovis för att diskutera smått och stort. Då våran arbetsplats ligger granne med flera andra stora byggarbetsplatser är det viktigt att ha koll på att leveranser inte blockerar andras tillfarter och inte utgör hinder för tredje man. Därför har vi arbetsledare från varje berörd arbetsplats som träffas en gång i veckan och samordnar våra leveranser. I mitt arbete träffar jag dagligen otroligt mycket människor, vilket jag såklart tycker är väldigt roligt.

Tidplaner behöver uppdateras löpande och stämmas av med berörda även detta är något jag arbetar med här på Rörtornet. Gjutningar skall mängdas, bokas och planeras. Gjutningsdagarna är ofta hektiska med tidig pumpetablering och gjutstart. I vintertider som dessa får man även slå ett öga på väderleksrapporterna för att eventuellt värma underifrån och beställa extra värme från betongfabriken. Sådant som framstår som extra utmanande här nere på kontinenten.

Skalväggar och utfackningsväggar på plats, dags för stämpning!

Betongpumpbil på plats en morgon för gjutning

Jag vill avsluta med att säga att rollen som arbetsledare är oerhört rolig och utvecklande. Sedan jag började arbeta här i mitten av augusti har jag lärt mig oerhört mycket om saker jag aldrig tidigare hade en aning om. Jag har träffat och lärt känna fantastiska människor både i vårt egna företag men även hos alla våra samarbetspartners.

Jag har i detta inlägg försökt berätta lite hur rotationen som arbetsledare kan se ut. Men vad jag också vet är att det kan se väldigt olika ut från projekt till projekt. För alla studenter som läser detta vill jag påminna er att söka till kompetensbygget och traineeprogrammet! Har ni några frågor är det bara att maila mig på victor.dora@ncc.se!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.