Tunnelgjutning på East Side
Min rotation började efter helgerna i januari och jag började i betonggruppen på östra delen av projektet. Även om mitt tidigare projekt var ett omfattande markarbete till ett stort kontorshus blir det litet i jämförelse med E02. Här är området 2 kilometer långt och är uppdelat på väst och öst. Det tog mig alltså veckor att bara förstå hur det hänger ihop och vad vi gör på de olika områdena!
Jag hamnade i ett väldigt rutinerat gäng som alltså skulle lära mig allt om betong (och få mig att förstå att det är med betong man bör jobba). Redan efter två veckor gjöt vi första väggarna till vad som ska bli västlänkstunneln, 140 kubik under 12 timmar. Jag var imponerad! 6 veckor senare hade vi gjutit 1300 kubik och vi kan nu gå i vad som är de första 30 meterna av tunneln. Det går alltså undan här men ödmjukheten inför storleken på arbetena kvarstår faktiskt.
Dynamisk arbetsplats
Projektets storlek resulterar också i mycket internationell arbetskraft, både bland underentreprenörer och NCC-anställda. Det bidrar till en dynamisk arbetsplats men självklart även utmaningar.
Dessutom är vi mitt i centrala Göteborg och påverkan på staden vill minimeras. Att lära sig att prioritera, samarbeta och samtidigt anpassa sig till varandra är både viktigt och nödvändigt för att skapa ett framgångsrikt projekt (även om alla såklart vet att betongen går först).
Snart redo för valvgjutning.
Patricia checkar in
Hallå där! Patricia heter jag och har sedan augusti varit trainee på E02 Centralen, jag sitter på projektets västra del. Jag gör alla mina rotationer på samma projekt, vilket gör att övergångarna i mina rotationer gått riktigt smidigt. Jag tänkte nu berätta lite vad jag hunnit med att göra under min tid här.
Att jobba i produktionen
Det första jag fick göra när jag kom till Centralen var att gå in på betongsidan på västra delen där jag fick vara med på olika gjutningar, till exempel guidewalls, slitsmurar och underjordiska stämp och väggar till stationstunneln. Jag hade väldigt bra vägledning av Fredrik Karlsson och Staffan Johansson som varit med i branschen länge och kunde svara på alla mina frågor och funderingar som jag hade under min första tid.
Här var det många timmar utomhus och jag som norrlänning fick se hur det kunde regna från alla håll och kanter i flera dygn i rad, men tur det finns regnställ och stövlar!
Att testa på olika delar av NCC
Efter att jag fått vara i produktionen några månader så var det dags för anbud och kalkyl som är den enda rotationen som jag inte gjort här på Centralen. Efter årsskiftet var jag tillbaka på projektet och fick gå in på inköp, där jag fått en stor insyn i hur mycket som faktiskt behövs köpas in till vårt projekt och hur långt fram vi planerar.
Just nu har jag en mindre rotation som är på 4 veckor inom miljö där Amanda Koch verkligen gett mig inblick i att miljö är ett av våra viktigaste områden, då vi vill bygga så miljövänligt vi kan.
Snart är min traineetid över och jag har verkligen fått en bra totalbild över mitt projekt och även en insyn i hur vi på NCC jobbar.
Flera traineer på samma projekt
Det är en förmån att få delta i ett stort projekt där det finns en tydlig organisation med många specialister in-house. Det finns alltid någon att fråga och det gör att det finns enormt mycket kunskap att hämta här som ny.
Att dessutom få vara två traineer på samma projekt är en väldig fördel, även om vi arbetar på två olika delar. Det är skönt att kunna dela tankar om projektet, rotationer och framtiden med någon som är i samma sits. Även Sabine Pelka, trainee 2016, arbetar på projektet och finns som stöd och vän hela tiden vilket är både värdefullt och kul!
Ta hand om er i dessa tider.
/Evelina och Patricia
Hanna Liedberg
30 mars, 2020 11:04Fantastiska bilder!
Anders Larsson
31 mars, 2020 14:03Ni är värdefulla!