Välja möjligheten att välja

Järnväg och reningsverk. Geoteknik, brolanseringar, betong och mer betong. Flertalet olika chefer, och lika många sorters ledarstilar. Det är den korta sammanfattningen av vad jag hunnit med hitintills under mitt första år på NCC:s trainee-program MTP.

Järnväg och reningsverk. Geoteknik, brolanseringar, betong och mer betong. Flertalet olika chefer, och lika många sorters ledarstilar. Det är den korta sammanfattningen av vad jag hunnit med hitintills under mitt första år på NCC:s trainee-program MTP.

Viktor Börnfors heter jag och tog examen från Lunds Tekniska Högskola för drygt ett år sedan. Min karriär på NCC inleddes med en kortare sejour som arbetsledare på byggnationen av en betongbro i projektet Lund-Arlöv, Fyra Spår.

Efter brobyggandet och en längre semester startade jag min rotation som platsgeotekniker, även det på Fyra Spår. Rotationen som geotekniker var något jag själv efterfrågat då jag funnit dessa ämnen intressanta under tiden på LTH. Möjligheten att få prova det man önskar, om situationen tillåter, är något jag värdesätter högt och är en av traineeprogrammets största fördelar. Även om programmet har tydliga ramar så finns det en stor flexibilitet för den traineen som vågar fråga. Höjdpunkten under rotationen som geotekniker var när jag fick vara med om lanseringen av två stora betongbroar.

Fick se och göra mycket

Lund_Arlöv fyra spårEfter rollen som geotekniker fortsatte jag ytterligare en vända på projektet Fyra Spår, men denna gång som projektingenjör inom betongblocket. Rollen som projektingenjör innebar att jag fick se och göra mycket på kort tid. Vi byggde bland annat en järnvägsbro, en järnvägsstation, en stödmur, en spontkonstruktion och en temporär stålbro som lanserades över järnvägen vilket innebar nattarbete.

I våras lämnade jag projektet Fyra Spår för Övertäckningen av Öresundsverket i Helsingborg. Min roll är fortsatt rollen som projektingenjör men mina uppgifter är vitt skilda. Nu arbetar jag främst med tidsplanering och samordning av bygg och UE. Det är ett tekniskt komplicerat och stort projekt där jag får lära mig lite om mycket varje dag. Min platschef uttrycker det dock som att man måste ”kunna mycket om mycket” i projekt som dessa.

I höst bär det så småningom av mot nya projekt och nya roller. Vad som händer efter programmet är ännu inte skrivet. Att inte behöva välja inriktning direkt efter universitet är även det en oerhörd fördel med programmet. Att söka en anställning som trainee på NCC är att söka möjligheten att välja längre fram i karriären, då du hunnit skaffa dig en uppfattning om vad som passar just dig.

Ha en fin sommar!
Viktor

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.