Vad händer egentligen innan produktionsfasen?

Hoppas alla haft en bra semester och njutit av ledigheten! Det har gått ett tag sedan mitt förra blogginlägg och det har hunnit hända en del. Bland annat har jag roterat från produktion samt sprungit ett lopp tillsammans med kollegorna.

Hoppas alla haft en bra semester och njutit av ledigheten! Det har gått ett tag sedan mitt förra blogginlägg och det har hunnit hända en del. Bland annat har jag roterat från produktion samt sprungit ett lopp tillsammans med kollegorna.

Man brukar säga att tiden går fort när man har roligt – vilket har stämt bra. Det kändes som att våren bara flög förbi och i takt med att värmen sakta började smyga sig på (även uppe i Norrland) hann jag vara med och i princip färdigställa första etappen på limträstommen som byggs på projekt Östra Station här i Umeå. Förutom att husbyggnation i trä är mer klimatsmart än betong och mer estetiskt tilltalande, måste jag säga att det är en väldigt smidig process, trots att det är nytt för de flesta. Jag tror att det kommer bli alltmer vanligt att bygga större, mer komplexa, byggnader i just limträ och därför har det varit otroligt häftigt att fått vara delaktig i ett sådant projekt.

Vidare, bjöd våren dessutom på årets upplaga av blodomloppet, där NCC hade väldigt bra uppslutning. Ett taggat gäng tog sig an ett lopp som går längs med Umeälven och det var väldigt glada miner under hela kvällen. Efteråt hade vi en gemensam picknick som avslut, vilket var mycket trevligt!

Picknicken efter Blodomloppet.

Det var trångt på picknicken efter Blodomloppet.

Utan anbudsarbete – inget projekt

Efter produktion var det dags för mig att ansluta till gänget på kalkyl. Till skillnad från arbete i ett projekts senare fas, det vill säga själva utförandet, innebär arbetet som anbudsingenjör (eller kalkylspecialist som det idag kallas) att man oftast arbetar i ett potentiellt projekts initiala fas. Dock, för att det överhuvudtaget ska leda till ett projekt, förutsätter det att man vinner anbudet.

Tidsmässigt, är anbudsskedet väldigt varierande. Vissa anbudstider kan vara korta, ibland endast omfattas av någon enstaka vecka, medan andra anbud löper över en betydligt längre tid. Som anbudsingenjör blir det därför viktigt att ha ett välfungerande samarbete med övriga anbudsgruppen (inköpare, projektutvecklare, projekt- & produktionschefer, projekteringsledare m.fl.) där kommunikation blir en viktig komponent för att hålla sig inom tidsramarna.

Under min första tid på kalkyl har jag varit delaktig i två anbud – ett mindre projekt där anbudstiden var drygt två veckor och ett projekt som omfattar en ny skola, där anbudet i skrivande stund skall lämnas in om drygt tre veckor.

Traineeprogrammet medför nya perspektiv

Jag vill även passa på att slå ett slag för MTP och bredden programmet medför. En otrolig förmån med traineeprogrammet är att man får en bättre insikt av hur de olika delarna i organisationen verkar, vilket jag personligen inte riktigt hade koll på innan. Kontrasterna att få följa ett projekt i olika faser har gjort att man insett vilket driv alla kompetenta medarbetare har och innebörden med Star Behaviors framhävs i praktiken. Inpräglat i kulturen finns även en hjälpsamhet och prestigelöshet. Dyker det upp funderingar eller hinder längs vägen finns det alltid någon att fråga. Detta lägger en bra grund att kunna få förtroende och hoppa direkt in i hetluften i olika projekt, vilket i sin tur bidrar till utvecklingsmöjligheter. Genom rotationerna och traineeträffarna får man även ett bredare kontaktnät, såväl internt som externt, vilket jag ser som en stor fördel inför kommande rotationer. Variationen och utmaningarna man stöter på gör att ingen dag är den andra lik, oavsett om man är ute i produktion och sätter ut ingjutningsgods för en limträstomme eller sitter på kontoret och mängder innerväggar som sedan läggs in i kalkylprogrammet MAP. I vilket fall, har det varit guld att testa på olika roller genom rotationerna på traineeprogrammet.

En föränderlig tid där utmaningar och möjligheter går hand i hand

Det har nog inte undgått någon att ränteläget idag haft en negativ effekt på fastighets- & bostadsmarknaden. Men trots den nedåtgående trenden för bostäder händer det mycket uppe i Norrland med spännande framtidsutsikter. I takt med de stora industrisatsningarna som pågår här uppe i norr ökar antalet arbetstillfällen. Detta bäddar för att flertalet marknadssegment kommer behöva expandera för att bemöta behoven. Dessa utmaningar och möjligheter gör att det ska bli roligt att få fortsätta följa med på den norrländska tillväxtresan.

Det var allt för denna gång. Nu ser jag fram emot vad hösten har att erbjuda; det vill säga min kvarvarande tid på kalkyl och kommande rotationer på inköp samt affär!

På återseende!

//Johan Lagerström

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.