Vad gör egentligen en arbetsledare?

Jag som gästbloggar idag heter Malcolm Granberg och är inne på min fjärde månad som Trainee på MTP. Efter många år i skolbänken blev det tillslut dags att börja jobba, men vad är det egentligen man gör som Arbetsledare på NCC?

Jag som gästbloggar idag heter Malcolm Granberg och är inne på min fjärde månad som Trainee på MTP. Efter många år i skolbänken blev det tillslut dags att börja jobba, men vad är det egentligen man gör som Arbetsledare på NCC?

Efter många år på Chalmers av pluggandes till ett yrke och bransch jag aldrig arbetat i har det äntligen blivit dags för mig att pröva mina vingar här på NCC. Min första rotation som Trainee har lett mig till en Om-, På- och Tillbyggnad av Humanistiska Fakulteten av Göteborgs Universitet där jag tillhör blocket som bygger om den tredje och sista etappen av det befintliga huset. Här jobbar jag som Arbetsledare och då främst för de invändiga arbetena i huset som gipsning, rivning och samordning med installatörer av el, ventilation och rör.

Men livet som Arbetsledare på ett projekt som detta bjuder på mycket mer än så, fredagen innan detta inlägg publicerades upptäckte en kollega att bottenplattan var täckt av ett lager lättbruk som inte dög för de kommande arbetena. Detta var givetvis inte något vi hade planerat för och fick snabbt agera för att lösa problemet.

Grävmaskinisten testar att riva

En grävmaskin agera för att lösa problemet.

Men vad består dagarna som Arbetsledare mer av? I måndags vandrade jag ute på bygget för att se hur den nya entrén fortskred. Där hittade jag några kollegor som precis påbörjade en mindre gjutning av entrén vilket jag helt plötsligt blev indragen i då det fanns plats för en till hand och en timma senare hade vi dessutom gjutit igen den sista skarven mellan det gamla och nya huset. Vilket är en milstolpe i projektet!

Men det är inte enbart action på bygget, ibland gäller det att också ta en paus och se till att alla vet hur man arbetar säkert. En dag i oktober hade vi en utbildningsdag där vi fokuserade på hur säkra lyft med kran utförs, samt uppdatering i fallskydd där vi fick känna på hur det känns att hänga i en sele. Dessutom spenderades denna tisdagen på kurs i Heta arbeten, där reglerna för arbeten som riskerar att elda upp arbetsplatsen lärdes ut och avslutades med ett prov av våra kunskaper.

Utbildning i fallskydd

Utbildning i fallskydd

För er som inte har arbetat i byggbranschen förut, likt jag själv för fyra månader sedan, så innehåller dagarna för en arbetsledare väldigt många varierande uppgifter och händelser. Både inne på kontoret vid förberedelser av byggandet och i själva byggandet.

För er som funderar på vad ni vill göra när skolan nu börjar ta slut och arbetslivet närmar sig, kan inte annat än hålla med Oscars tips från förra veckan, sök något av Trainee-programmen på NCC (MTP och KTP). Att få möjligheten att se sig omkring i företaget och branschen är en otrolig möjlighet och någonting jag kommer ta vara på!

Ansökan till MTP och KTP stänger den 11 februari, glöm inte det!

 

// Malcolm Granberg

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.