Tre tips för ergonomisk hemmakalkylering

Hallå Bloggen! Sist jag hade äran att skriva här så var jag först ut från vår årskull av traineer. Jag skrev då litegrann om vår träff med föregående års traineer och deras erfarenheter under trainee-perioden. Sedan dess har vi i vår årskull pumpat ut spännande läsning om så väl husbyggnad som anläggning och även kryddat med lite berättelser från den mer finansiella sidan av vårt stora företag. Mycket spännande läsning finns att finna här!

För min egen del har jag varit på kalkylavdelningen i Malmö sedan dess och har redan fått vara med och uppleva flera spännande projekt. Min kalkylperiod började med att jag fick ett övningsprojekt där jag fick lära mig hur alla program fungerar och hur kalkylarbetet överhuvudtaget går till, vilket jag inte hade någon koll alls på tidigare. Tidigare har jag ”bara” varit ute i produktion, och det här med kalkyler och hela den ekonomiska biten har känts ganska avlägsen och mystisk. Det är väldigt spännande när man får större insyn i företaget och börjar försöka pussla ihop den komplicerade helheten som NCC utgör!

Räknat på stort projekt

Efter att jag tråcklat mig igenom mitt övningsprojekt har jag fått vara med och räkna på ett stort kvartersprojekt med både lägenheter, lokaler och förskola vilket var riktigt roligt och lärorikt. För min del blir det ofta lättare att lära mig när jag arbetar tillsammans med andra som verkligen kan det de håller på med. Det blir mycket roligare när det gäller ett riktigt projekt och inte bara något man gör som övning. Såklart måste man ju dock först öva lite innan man kan kasta sig ut och räkna på allvar.

Just nu arbetar jag med en skola tillsammans med en före detta trainee. Vi bygger en ny kalkyl baserat på en väldigt snarlik redan byggd skola, och försöker inarbeta alla lärdomar de tog med sig från förra projektet i det nya, också väldigt roligt! Det är även kul att jobba ihop med en ”gammal” trainee och få ta del av hennes lärdomar och erfarenheter.

Gullåkraskolan som NCC byggt används som utgångspunkt för kalkylen. Foto: Klas Andersson

Tips för hemarbete

Då jag mest suttit på kontor så har jag tyvärr inte så spännande bilder att visa upp den här gången. Men eftersom jag på grund av den här evighetslånga pandemin suttit hemma en del och arbetat kan jag istället dela med mig av några tips för hemarbete:

  • Börja dagen med att gå en kort promenad för att se till att du inte sitter i pyjamas hela dagen och dessutom vaknar till ordentligt innan du börjar.
  • Försök komma ut på lunchen och få lite dagsljus och kanske käka en utelunch med (friska såklart) kompisar/kollegor när det är fint väder!
  • Försök att variera hur du sitter så du inte blir helt dubbelvikt hemma i soffan. Bjuder här på en bild på mitt fina ”ståbord” komponerat av en kökspall, en plywood-skiva och en sittpuff. Den har räddat min rygg!

Hoppas på att kunna leverera fler bilder från riktiga byggprojekt nästa gång!

Med vänlig hälsning
Erik, Malmö

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Ingela Jerat, Head of Digital NCC

    28 januari, 2022 09:47

    Älskar bilden på ditt ”ståbord” – tack för att du delar med dig 🙂