Trainee på projekteringsbanan

Hej på er i värmen! Min traineeresa fortsätter och nu befinner vi oss vid nästa stopp – nämligen projektering.

Hej på er i värmen! Min traineeresa fortsätter och nu befinner vi oss vid nästa stopp – nämligen projektering.

Efter rotationen som projektingenjör vid Högdalsdepån var det i april dags att ta mig vidare till – kan ni gissa vart? Jo, en till depå! Den här gången var det Hagalunds tågdepå som stod för dörren och projektet Heltåg. I Hagalund har NCC två systerprojekt, Heltåg och Västra Vagnhallen, som omfattar varsin del av depån. En av anledningarna till ombyggnationen är de nya, större tågen som kommer att rulla in. Vårt arbete inkluderar inte bara själva byggnaden, utan även andra funktioner såsom perrongen, arbetsplattformar, lyftutrustning men även kontor, verkstad och lager.

Ni som är flitiga läsare av bloggen vet att flera av våra traineekollegor i Stockholm har spenderat tid här och gjort rotationer inom både projektering och inköp. Det finns mycket att lära av båda projekten och fantastisk stöttning från teamen som jobbar ihop. Under projekteringen är det viktigt att kunna se projektet ur ett helhetsperspektiv, men samtidigt ha koll på detaljfrågor och hur de hänger samman. Därför har projekteringsledningen ett stort samordningsansvar för att se till att våra projektörer är samspelta och att förvaltare och verksamhet är involverade. Lite mer specifika arbetsområden som jag ansvarar för är bland annat avvikelsehantering och implementeringen av NCC:s betongdirektiv.

Förra veckan var vi på projektbesök vid Älvsjödepån för att utbyta tankar och erfarenheter. Det var riktigt kul att få komma tillbaka till projektet och se allt som hänt sedan min första rotation som arbetsledare. Älvsjödepån är precis som Heltåg och Västra Vagnhallen, ett samverkansprojekt där alla parter arbetar för gemensamma mål. I dessa projekt arbetar vi med öppna böcker och planerar tillsammans för att komma framåt. Något jag insett under mina rotationer är hur nödvändigt det är med uppföljning och utvärdering av hur samarbetet fungerar. Detta i kombination med att kontinuerligt påminna gruppen om att vi arbetar i samverkan och även ta hjälp av samverkansledare och kollegor i andra projekt. När vi litar på och tar vara på varandras kompetens är vi som bäst.

Framöver kommer jag att fortsätta rotationen inom projektering men kommer även få prova på inköp på samma projekt. Efter sommaren kommer jag att spendera en tid på avdelningen Teknik och Hållbarhet. Där kommer jag att få prova på olika delar av verksamheten – konstruktion, fukt, energi, hållbarhet – och få ta del av den kunskap som våra egna specialister sitter på. Det är en fantastisk resurs att ha inom NCC, som finns med och vägleder genom hela byggprocessen.

Som ett avslut på, inte bara det här inlägget, utan även Hälso- och Säkerhetsveckan tänkte jag bjuda på lite uppvärmningsinspiration!

Nu kör vi!

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.