Touchdown Shanghai!

Ni hâo!

Ni hâo!

Jag har precis påbörjat min tre månader långa rotation inom ramen för mitt traineeprogram på NCC:s inköpskontor i Shanghai. Innan dess har jag spenderat ett år som arbetsledare på ett bostadsprojekt i Limhamn på min hemavdelning Malmö/Lund. Limhamn till Shanghai, kontraster är ordet. Jag tänkte i detta inlägg berätta om min första tid här i 24 miljonersstaden Shanghai!

Jag tog avsked av tryggheten där hemma och begav mig till Shanghai via Zürich. Under den långa flygresan lyckades jag med konststycket att somna och drömma i flygstolen vilket resulterade i att jag armbågade min stolsgranne… Just en snygg start på hur en bufflig och ignorant västerlänning tar sig fram i Kina tänkte jag. Väl framme i Shanghai mötte min chef, Sofia Edoff upp mig. Först fick jag träffa hennes trevliga familj och se hur de bor sedan begav vi oss in till centrala Shanghai för att se kontoret och mitt hem de kommande tre månaderna. Jag bor cirka 10 minuters promenad från kontoret så det finns inte mycket att klaga på! Både kontoret och bostaden ligger mitt i centrala Shanghai och det är väldigt inspirerande att bara titta ut eller gå ut och köpa lunch och känna på stadspulsen.

Nanjing Road kvällstid, ett stenkast från kontoret!

Nanjing Road

Nu har jag varit här i en vecka och det känns väldigt bra. Allt ifrån hur mottagandet har varit till hur allting löser sig relativt smidigt här, trots att jag inte kan läsa ett tecken någonstans eller än mindre uttala något på kinesiska. Jag får verkligen anpassa mig här för att ta mig framåt och vara snabbtänkt för att försöka förstå hur saker går till. Att ta tunnelbanan i världens största tunnelbanenät kan te sig skrämmande i en stad som denna. Men på något märkligt vis känner man inte av att det är så mycket människor som det faktiskt är här.

Denna veckan har arbetsmässigt mest handlat om introduktion till vårt och NCC:s arbete här samt en massa praktikaliteter såsom att infinna sig på polisstationen 48 timmar efter att jag kommit fram till Shanghai. Mina första intryck av livet här är verkligen att ”Kaos är granne med Gud”. Trafiken ska vi inte prata om, men på något sätt fungerar det. Stora internationella handelsbanker har kontor här, på gatan bredvid säljs sådant du inte ens visste fanns och allt är bara en stor röra. Det går att gå på Michelinrestuarang och dricka champagne, samtidigt går det att gå in på en parallellgata och köpa en skål ris för tre kronor. Kontraster är ordet.

Välbekant?

Hitintills har jag inte hunnit sätta mig in i särskilt mycket av vårt arbete men det kommer! Men det vi har hunnit diskutera är möjligheterna vi som svenskt bolag har här, vilka är oändliga! Samtidigt ska vi inte glömma att det också finns utmaningar som måste beaktas. Nu tänkte jag avrunda detta inlägget och önska alla en trevlig helg, själv ska jag på kräftskiva här i Shanghai med Svenska Handelskammaren. Kanske inte svenska kräftor, men det får gå an!

Utsikt från kontoret, en lite klarare dag än den andra.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Tina

  8 september, 2017 16:52

  Härligt att du delar med dig.
  Ta hand om dig
  Kramisar från Skåneland

 • Tina

  8 september, 2017 16:52

  Härligt att du delar med dig.
  Ta hand om dig
  Kramisar från Skåneland