Tävlingen ledde till jobb för Abraham och Shather

För ett år sedan var de studenter på KTH och tävlade mot varandra i Inclusive City Academy om socialt hållbar renovering i Fittja. Idag har Abraham Daoud och Shather Yousif fullt upp som arbetsledare på NCC och telefonen går varm när vi ses för att prata om tävlingen och livet efter den.

För ett år sedan var de studenter på KTH och tävlade mot varandra i Inclusive City Academy om socialt hållbar renovering i Fittja. Idag har Abraham Daoud och Shather Yousif fullt upp som arbetsledare på NCC och telefonen går varm när vi ses för att prata om tävlingen och livet efter den.

Vad gör ni idag – det verkar som att ni har fullt upp?
– Jag jobbar som arbetsledare på om- och tillbyggnaden av Sergelhuset i Stockholm. Jag har väntat länge på arbetsmiljöskyltar som ska upp på projektet och nu ringer de för att skyltarna ska levereras. Säkerheten är viktig för att skapa en socialt hållbar arbetsplats. Vi pratar ofta om det och hur alla drabbas och blir ledsna om en av oss skadas, säger Shather Yousif.

Abraham Daoud med sitt lag som vann 2016-års Inclusive City AcademyAbraham Daoud jobbar på Arlandas kontorsprojekt som biträdande arbetsledare.
– Jag och Shather går NCC:s Produktionsprogram så när vi har varit arbetsledare i några månader kommer vi att rotera för att pröva på andra jobb, som inköp och kalkyl. Det är jättebra att pröva olika arbetsuppgifter och nyttigt att testa teori från skolan i praktiken.

Varför ansökte ni till NCC:s tävling Inclusive City Academy 2016?
– Jag gick sista året på KTH och var klasskompis med Shather på Byggteknik och Design. Vi hade börjat se oss om efter jobb och olika möjlighet när skolan var slut. Någon tipsade oss att skicka in våra CV till de som rekryterar studenter till NCC:s tävling. Vi tyckte det var en spännande möjlighet när vi fick chansen att vara med, säger Abraham.

Ett av de tävlande lagen under inclusive City 2016Vad visste ni om NCC innan ni kom hit för att tävla?
– Det enda jag visste var att NCC är ett känt och stort byggbolag. Men första gången jag kom hit inför tävlingen kände jag mig så välkommen. Alla var så vänliga. Jag sa direkt ”här vill jag jobba!”. Nu har jag lärt mig mer på tre månader än i skolan, säger Shather.
– Det var samma för mig, Jag visste mest att NCC var ett stort bolag och hade sett NCC:s logga på många byggen. Men när vi blev utbildade inför tävlingen fick jag veta mycket mer och blev intresserad. Därför valde jag att göra mitt exjobb på NCC, säger Abraham.

Vilka är era bästa tips till årets tävlande i Inclusive City Academy?
– Det är en utmaning att tävla under stark tidspress. Därför ska man försöka att inte stressa upp sig om man inte får ur sig något konkret direkt. Det tar lite tid att samla och värdera information och hitta sin roll i gruppen. Men vi kompletterade varandra och även om vi inte vann är jag stolt att många tyckte att vi hade en proffsig presentation, säger Shather.

Det vinnande laget i Inclusive Academy 2016Abraham var med i gruppen som vann. Han tror att segern beror på flera saker:
– Det tog ett tag för oss med innan det lossnade. Men gruppen funkade bra och framgången var att vi tog vara på allas olika bakgrund, utbildning och kunskap. På så vis fick vi fram fler typer av lösningar som kompletterade varandra. Det gäller att vara kreativ och innovativ men samtidigt att ha realistiska förslag som inte svävar ut för mycket i ny teknik eller dyra lösningar. Det gäller att sväva lite lagom, säger Abraham.

 

Intervjuade av:
Maria Landelius, skribent på NCC


Shather Yousif

25 år
Utbildning Byggteknik & design på KTH
Född i Irak. Kom till Sverige och Järna 2008:
– Mina föräldrar ville att vi skulle bo bland svenskar istället för i Södertälje.
Kom in på läkarlinjen efter gymnasiet men valde KTH:
– Jag är uppvuxen med och älskar byggteknik. Som liten i Irak var jag ofta med mina morbröders på deras byggfirma.

Abraham Daoud
23 år
Utbildning Byggteknik & design på KTH
Född i Stockholm och uppvuxen i Märsta. Föräldrarna har utländsk bakgrund från Libanon.
– I en tävling om social hållbarhet var min bakgrund och uppväxt i Märsta med många nationaliteter en stor fördel. Jag hade andra och relevanta perspektiv för uppgiften.

 

Intresserad av Inclusive City Academy 2017?

Välkommen till Dome of Visions, den 10 oktober kl 15.30 – 18.00 att lyssna på årets bidrag och möta vinnarna.
Mer information och anmälan här.

NCC startade Inclusive City Academy för framtida samhällsutvecklare 2016 för att fler grupper ska komma till tals och bidra med idéer till hur vi skapar en stad för alla. Tävlingen lyfter områden där NCC vill ha inspiration till lösningar som förnyar vår bransch. Under en heldag tävlar utvalda studenter från högskola- och universitet om att skapa den bästa lösningen på en konkret nutidsutmaning. Förslagen presenteras för en expertjury som utifrån grad av innovation, genomförbarhet och beräknad effekt utser det förslag som tas vidare in i NCC:s verksamhet.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.