Tar med nya lärdomar till hållplats nummer två

Hej på er! Nu har det gått ett antal veckor sedan mitt första inlägg här och en hel del har hunnits med. Tiden har verkligen sprungit förbi, men det kan ju bara betyda en sak när tiden går fort…

Sist jag skrev här hade jag precis avslutat min första rotation på kalkyl. Därifrån tog jag med mig massor nya lärdomar till hållplats nummer två – projektering. Bland annat fick jag möjlighet att fortsätta följa ett projekt som jag varit med och räknat på, in i projekteringsfasen.

För tillfället är jag involverad i två projekt där vi har Projektstudio en dag i veckan. Min primära roll i dessa projekt är att vara med och ansvara för modellsamordningen. Det innebär att kontinuerligt, i samråd med VDC-ledare, följa upp och granska de modellfiler som projektörerna levererar, både modellen för sig och modellerna emellan. Syftet med att göra dessa valideringar och kollisionskontroller är att i ett så tidigt skede som möjligt upptäcka och åtgärda fel som hade kunnat ha större och mer kostnadsdrivande konsekvenser i ett senare skede. Modellgranskningen är till stor hjälp i processen med att få fram så bra bygghandlingar som möjligt, inte minst i större och mer komplexa projekt.

Letar eventuella kollisioner

Exempel på punkter som man inledningsvis kontrollerar i en 3D-modell är koordinater. Det är viktigt att alla modeller som levereras i ett och samma projekt utgår från samma verkliga koordinater så att det är möjligt att slå ihop modellerna och granska dem gemensamt. När alla modeller har samma x-, y- och z-koordinater kan man starta jakten på eventuella kollisioner mellan de olika disciplinerna. På bilderna ser ni exempel på krockar vid en sådan kontroll, där man i det här fallet fokuserat på installationer. Punkterna som identifieras dokumenteras och kommuniceras ut till respektive projektör, och sedan görs en successiv uppföljning av punkterna.

Det är lärorikt att få vara delaktig i modellsamordningen eftersom man lär känna projektet på ett annat sätt när man snurrar runt i modellerna. Något som kan vara utmanande i början är att veta vilka problem som är mest kritiska och vilka som är av mindre betydelse. Som tur är finns det många kloka personer involverade som kan ge svar på de frågorna.

Besök på projekt

Jag har också hunnit med en trevlig roadtrip till Harabergsområdet i Ljungby där ett av projekten ska ta form. Projektet, som NCC ska bygga åt Ljungbybostäder, består av förskola, särskilt boende och trygghetslägenheter. Vid besökstillfället var etableringen i full rullning och markarbeten hade precis påbörjats. Det är ett spännande projekt där olika verksamheter ska samlokaliseras. Det är roligt att få vara med på ett hörn i ett tidigt skede och se det växa fram.

Under våren är det tänkt att vi i Traineegänget ska träffas igen för utbildningar och såklart lite gott häng. Särskilt spännande ska det bli med vår utlandsresa där tanken är att vi i maj ska åka till Oslo. Vi håller tummarna för att den resan blir av och att vi får möjlighet att se hur den norska sidan av NCC ser ut.
Det var allt för den här gången, tack och hej!

/Emma TJ, Helsingborg

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.