Stora beslut att fatta

Nu börjar det närma sig slutet på min tid som trainee och snart ställs jag inför stora beslut. Vilken tjänst vill jag söka? Är jag säker på att den är rätt för mig? Vad vill jag egentligen göra? Vad är mitt mål? Alla dessa frågor börjar surra allt oftare i mitt huvud...

Nu börjar det närma sig slutet på min tid som trainee och snart ställs jag inför stora beslut. Vilken tjänst vill jag söka? Är jag säker på att den är rätt för mig? Vad vill jag egentligen göra? Vad är mitt mål? Alla dessa frågor börjar surra allt oftare i mitt huvud…

Tack vare de senaste 14 månaderna på MTP måste jag säga att jag känner mig ganska trygg på svaret på många av dessa frågor. Möjligheten att få testa på olika typer av tjänster har verkligen hjälpt mig med ökad klarhet i vart jag vill med min karriär, och inte minst förstå och hitta mina egna styrkor och svagheter betydligt bättre. Framförallt har jag insett att vad jag än vill göra framöver, vilken tjänst jag än tar mig an, kommer jag alltid att ha nytta av erfarenhet från produktionen. Produktionen är nyckeln till vår verksamhet, utan den försvinner navet i vår verksamhet. Den praktiska erfarenheten som vi från en teoretisk högskoleutbildning saknar, anser jag är en av våra största svagheter. Just av den anledningen vill jag öka min kunskap och få mer erfarenhet inom produktion, som arbetsledare och på sikt kanske även platschef.

Jag anser att samtliga tjänster inom företaget har nytta av att förstå hur produktionen fungerar. Min första tid på NCC spenderade jag på kalkylavdelningen. Redan då kände jag att jag saknade förståelsen för produktionen. Arbetet jag utförde anser jag hade blivit så mycket mer komplett om jag hade haft en helhets förståelse av det jag kalkylerade. Jag kunde inte visualisera majoriteten av de moment jag skulle ha med i min kalkyl. Hur skulle jag själv ha gjort? Behöver detta moment extra tid av någon anledning? Har jag fått med alla komponenter i mitt recept? Så många frågor som jag kände att jag hade kunnat svara på om jag hade haft mer erfarenhet av den praktiska delen av vår verksamhet. På så sätt hade även det slutgiltiga priset jag lämnade ifrån mig blivit mer rättvisande.

Även nu när jag är ute i produktion som arbetsledare märker jag brister hos en del av våra konsulter som saknar förståelse för hur själva huset ska kunna produceras. Även de saknar förmågan att kunna visualisera moment och se för och nackdelar i alternativa utföranden. Med detta sagt vill jag slå ett slag för produktionen! Ta möjligheten att komma ut i ”verkligheten” och se våra fascinerande projekt växa fram.

// Anna Nygård
Building Sydväst

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.