Slutet gott, allting gott

All good things must come to an end - och nu är slutet här. 18 månader senare, och vi kan helt klart konstatera att man kommer ut från traineeprogrammet med nya kunskaper, nya insikter, nytt kontaktnät och framförallt nya vänner. Dessa 18 månader har verkligen täckt in hela känslospannet; det har varit utmanande, lärorikt, kämpigt, för stressigt, för lugnt och riktig riktigt roligt.  

All good things must come to an end – och nu är slutet här. 18 månader senare, och vi kan helt klart konstatera att man kommer ut från traineeprogrammet med nya kunskaper, nya insikter, nytt kontaktnät och framförallt nya vänner. Dessa 18 månader har verkligen täckt in hela känslospannet; det har varit utmanande, lärorikt, kämpigt, för stressigt, för lugnt och riktig riktigt roligt.  

För två veckor sen hade vi vår avslutningsträff för traineeprogrammet i Göteborg, vilket var med blandade känslor. Roligt att få avsluta i Göteborg då vi inte har haft någon träff här innan och att få träffa alla, men också vemodigt att det var sista uppstyrda traineeträffen.

Under dagarna presenterade vi vår strategiuppgift; hur de olika avdelningarna på NCC bryter ner koncernstrategin till avdelningsnivå och jämförde de olika arbetssätten. Vi fick även besöka ett av Civils häftiga projekt Trafikplats Tingstad som både Henrik och Sabine gjort rotationer på. Det är alltid kul att få se hur ens kollegors vardag kan se ut och få en inblick i vad det är för projekt som påverkar stadsplaneringen.

Efter den ”officiella avslutningen” av traineeprogrammet passade nästan alla traineer på att stanna en extra kväll i Göteborg så vi fick möjligheten att hänga lite extra med varandra. Det är så himla roligt att vi har blivit mer än kollegor med varandra och det är något som känns väldigt värdefullt! Vi kommer definitivt att fortsätta ses och hålla kontakten och så har vi ju mentorskapsprogrammet som precis har startat upp.

För att summera vår resa får ni nu läsa om vilka roller vi går vi in i och vad vi tar med oss efter traineeprogrammet:

Ida Widén, avdelning Infra Services Stockholm

Jag kommer att gå in som Entreprenadingenjör.

Vad jag tycker har varit det bästa med traineeprogrammet har varit möjligheten att få träffa så många olika människor vars kompetens, erfarenhet och olika karriärsvägar inspirerar mig dagligen. Sen tar jag med mig det helhetsperspektiv som jag tycker att tiden som trainee har gett mig och som jag kommer att fortsätta hålla fast vid och jobba för att bygga vidare på även i mina fortsatta roller framöver

Axel Håkansson, avdelning Civil South

Jag går in som Platschef.

Våga fråga om allt. Kompetensen finns inom företaget.

 

 

Sabine Pelka, avdelning Civil West

Jag är biträdande projekteringsledare på Västlänken Centralen.

Det är otroligt mycket man kan lära sig på ett par månader. Man ska aldrig vara rädd att testa nytt, det är oftast bara den första veckan som känns lite läskig!

 

Robin Mårtensson, avdelning Building Sydväst

Under traineeperioden har jag varit delaktig i ett projekts planering, inköp och kommer efter programmet gå in som arbetsledare fortsatt i samma projekt.

För mig har det viktigaste med traineeprogrammet varit möjligheten att få se alla processer och framförallt bygga upp ett stort kontaktnät. I samband med rotationerna träffar man väldigt många nya ansikten och jag har fått en relation till många som är guld värd i fortsatt arbete.

Elin Rörström, avdelning Infra Services Stockholm

Jag har nu efter traineeprogrammet börjat som arbetsledare i projekt Täljöviken i Åkersberga där vi utför förstärknings-, mark-, gatu- och ledningsarbeten.

En stor lärdom som jag tar med mig från traineeprogrammet är förståelsen för helhetsperspektivet inom företaget, från både produktion och kontor. Det har varit väldigt lärorikt att få testa olika roller och att få möjlighet att se saker från olika perspektiv.

Mathilda Larsson, avdelning Building West

Jag går in i rollen som projekteringsledare.

Jag har träffat så mycket bra människor under tiden och det är viktigt att ta tillvara på deras kompetens och energi! Om vi hjälps åt kan vi bli ännu bättre, alla ska inte behöva kunna allt.

 

Victor Dora, avdelning Building Malmö/Lund

Går in i rollen som entreprenadingenjör.

Den största lärdomen jag tar med mig från traineeprogrammet är (förutom Shanghai och Kina som är ett eget litet kapitel för mig) att det inte spelar någon roll hur mycket vi planerar och gör bra inköp ifall vi inte bistår våra projekt med verktyg för att genomföra en bra produktion. Det är där ute i ”verkligheten” som nycklarna sitter.

Victor Hein, avdelning Civil East

Jag går in som arbetsledare.

Min största lärdom är att du blir aldrig fullärd 😀

 

 

Hugo Eklund, avdelning Bostad Stockholm

Jag går in som projekteringsledare.

Våga alltid fråga! Frågar man inte lär man sig inte och lär man sig inte blir man inte bättre. Ingen fråga är för dum och under traineeperioden har jag ställt miljoner frågor. Bara att lära sig alla termer inom bygg (vilket jag lååååångt ifrån har gjort) kräver sin beskärda del av frågor och google kanske inte alltid är enklaste sättet att ta reda på vad allt från ”grodor” till ”gubbar i väggen” är!

Mikaela Landin Hellqvist, avdelning Building West

Jag går in som projektinköpare på Kineum, ett superspännande kontorsprojekt i Göteborg.

De främsta sakerna jag tar med mig, och tackar traineeprogrammet för, är helhetsperspektiv, förståelse för vad olika discipliner behöver och hur de kommunicerar och det kontaktnätet man har fått.


Maria Sturegård, avdelning Hus Stockholm

Jag går in i rollen som Marknadsstrateg.

Det jag tar med mig från Trainee-tiden är att tillsammans är vi starka. Varje dag slås jag av den enorma kompetens som personer runtom mig har och vilken bredd NCC som företag erbjuder. Ta vara på det kontaktnät, kollegor, vänner och personer du träffar – genom att göra detta och ha en positiv approach är i princip allt möjligt.


Henrik Hernqvist, avdelning Civil West

Går in som arbetsledare vad det gäller tjänsten men fortsätter med samma arbetsuppgifter som tidigare på projektet, dvs. mer åt entreprenadingenjörshållet. Projektet är klart om ett par månader och då är tanken att övergå till ett nytt projekt men där rollen fortfarande inte riktigt är satt.

Även om allt känns övermäktigt från början så går det att lösa med små små steg i rätt riktning.

 

Måns Härstedt, avdelning Building Malmö/Lund

Jag går in i rollen som Entreprenadingenjör.

Vilken den största/bästa lärdomen är som du tar med dig efter traineeprogrammet : Våga prova på allt som erbjuds!

 

 

En egen mentor  

Nu börjar en ny resa, traineeprogrammet övergår i ett mentorprogram som löper över ett år med tre gemensamma träffar med hela gruppen och alla mentorer (hurra!). Hela gruppen har blivit intervjuade av Karin Ahlström, som sedan har matchat ihop mentor och adept inom NCC. Framförallt är detta en möjlighet för oss att få vägledning, stöttning och mentorskap i vår fortsatta resa. Men som vi tidigare nämnde, kommer vi alltid ha kvar trainee-gemenskapen och alltid kunna vända oss till varandra oavsett när. Så egentligen är det här inte slutet utan bara början på vår resa.

Början gott, allting gott!

// Mathilda Larsson, Maria Sturegård och Mikaela Landin Hellqvist

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.