Ska vi bygga tunnelbana?

Hej bloggen! För tre månader sedan satt jag innan semestern i pyjamas och kalkylerade i MAP. Men nu är det andra bullar. Min fjärde rotation på traineeprogrammet gör jag som inköpare på ett otroligt häftigt projekt som bara är i startgroparna – nämligen Station Hagastaden. Det är den framtida tunnelbanestation som ska byggas som första station på gula linjen mot Arenastaden från Odenplan. Produktionen är tänkt att starta i början av 2022.

Enligt min fantastiska handledare och inköpschef på Hagastaden är det ”inte varje dag man får bygga tunnelbana”. Det var vad jag också tänkte så fort jag fick höra att NCC vunnit detta projekt. Just därför var både jag och min mentor för traineeprogrammet (som också är fantastisk) otroligt måna om att se till att jag fick vara en del av detta.

NCC-medarbetare tar kanelbullar på Kanelbullens dag.

”Delad bulle är dubbel bulle” på Kanelbullens dag.

Flera av mina traineekollegor har skrivit här på bloggen om vad inköpsrollen innebär. Min bild av en inköpares vardag är att den är otroligt varierad och med snabba vändningar. En inköpare måste kunna navigera mellan frågor kring inköpsjuridik, ekonomiska frågor samt förstå en hel del teknik- och byggrelaterade ämnen.

För att få lite insikt i hur man bygger tunnelbana kan man behöva börja på ruta noll. Då är Bojan och tunnelbanan ett riktigt bra verktyg. Det tycker även specialistchef Ulrika på Hagastaden.

När ett stort projekt som Station Hagastaden är i sitt uppstartsskede är det många viktiga inköp och inköpsrutiner som måste genomföras och arbetas fram. Exempel på detta är att bestämma vilka inköp som beställaren ska vara mer eller mindre delaktig i och hur beslutsprocessen kring inköpen ska se ut.

Viktigt med kompetens på olika områden

Innan jag började min rotation som inköpare funderade jag över vad för typ av köp som hanteras av en inköpare. Svaret är förstår – vad än projektet behöver. Det kan vara alltifrån förbrukningsmaterial på kontorsetableringen, till inköp av en teknikkonsult på timme, till ett köp av en hel underentreprenad som utför någon typ av byggnadstekniskt arbete. Därför är det viktigt att ha kompetenser inom många olika områden som inköpare.

Förhoppningsvis har detta inlägg gett dig mer insikt kring rollen som inköpare och även hur spännande det kan vara att bygga tunnelbana.

Tack för denna gång bloggen, vi kanske hörs senare. Tills dess – ha det bra!
//Frida

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.