She believed she could so she did – PEPP i Göteborg!

Vad är Pepp? Pepp är ett mentorsskapsprogram där du som tjej får en mentor från universitetet som hjälper dig upptäcka de oändliga möjligheterna teknikbranschen har att erbjuda. Det spelar ingen roll om du är helt oteknisk, väldigt teknikintresserad eller något däremellan. Pepp är för alla oavsett bakgrund eller intressen!

Vad är Pepp? Pepp är ett mentorsskapsprogram där du som tjej får en mentor från universitetet som hjälper dig upptäcka de oändliga möjligheterna teknikbranschen har att erbjuda. Det spelar ingen roll om du är helt oteknisk, väldigt teknikintresserad eller något däremellan. Pepp är för alla oavsett bakgrund eller intressen!

 

Varför är NCC Pepp? Studier* har visat att den upplevda bristen på jämställdhet på arbetsplatser minskar unga tjejers motivation att studera och arbeta inom teknik. Genom att belysa och visa att vi aktivt jobbar med jämställdhet och få höra vad olika kvinnor jobbar med på NCC tror vi att vi kan motivera unga tjejer och kvinnor att välja teknikyrken.

Foto: Erik Sigvardsson, NCC

NCC <3 Pepp! Under våren kommer NCC engagera sig i Pepp i Göteborg, Stockholm och Luleå och äntligen har vi haft vårt första Peppevent i Göteborg!  Under kvällen hade vi sex olika stationer med olika teman som smågrupper av Chalmerister fick besöka, efter att Johanna Hult Rentsch som är regionchef för Property Development hälsade alla välkomna och introducerade NCC, framtiden i byggbranschen och vad det är dom gör det så spännande att arbeta just här. Tanken med de olika stationerna var att inspirera och visa hur oerhört många kompetenser som vi har inom ett och samma företag.

Det är viktigt med förebilder. Det som slog oss när vi fick lyssna på de olika stationerna var hur oerhört imponerade vi blir över att höra hur duktiga, engagerade och kunniga kollegor vi har. Vi har alla en unik bakgrund, tankar och idéer som är värda att lyssna på och om vi tar oss tid för det kan vi lära oss mycket av varandra.


Foto: Erik Sigvardsson, NCC

Varför behövs Pepp? Vi tycker att följande begrepp beskriver varför vi behöver arbeta med initiativ som detta:

Glas­taket | social barriär som hindrar kvinnor från att nå högre poster (Svenska Akademins ordlista)

Jämställdhet | att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla väsentliga områden i livet (Nationalencyklopedin)

Strukturer | en grov definition är att en struktur är ett mönster i kulturen eller i samhället och kan både användas för att beskriva, analysera och förstå hur ojämställdhet skapas och upprätthålls i dagens samhälle. Strukturer förändras inte nödvändigtvis i och med en jämn fördelning av kvinnor och män (Nationella Sekretariatet för genusforskning)

Girl Power | tillsammans kan vi göra fantastiska saker, nu kör vi!

Det handlar om att som företag ta ansvar genom att aktivt arbeta för en mer jämställd bransch, och som ett utav de största byggföretagen i Sverige har vi på NCC alla möjligheter att faktiskt göra det. Pepp är en sådan möjlighet, likaså som att engagera sig i IGEday, ge kvinnor möjlighet att nätverka med varandra, ge barn möjlighet att tidigt upptäcka byggbranschen genom Barnens byggskola och att ha en jämställd styrelse.

Vi är stolta över att få arbeta på ett bolag med jämställda ambitioner och i en bransch som utmanar och utvecklar människor varje dag. Byggbranschen har i snitt 8,6% kvinnor, och initiativ som detta kommer definitivt bidra till att vi blir fler. Mångfald berikar!

Tack alla härliga tjejer och kvinnor som var med under kvällen!

/Mathilda Larsson och Mikaela Landin Hellqvist, PS idag är internationella kvinnodagen!

 

*http://womengineer.org/ och undersökning från Microsoft med nästan 12 000 deltagande tjejer i 12 europeiska länder

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.