Samhällsbyggnadsdagarna 2017

Hej på er,

Hej på er,
Under onsdagen och torsdagen förra veckan så deltog jag, Hugo – trainee på Avdelning Bostad Stockholm, och min traineekollega Maria på Samhällsbyggnadsdagarna som i år höll hus på Stockholm Waterfront.

För er som inte hört talas om eventet förut så är det en stor branschträff med folk från olika delar inom samhällsbyggnad. På plats finns allt från arkitekter till fastighetsvärderare, entreprenadföretag och politiker. En stor blandning individer med den gemensamma nämnaren att vi alla tillsammans är med och bidrar till hur utformning av våra samhällen ser ut idag och framförallt hur de kommer att se ut imorgon. Dag ett inleddes med att jag mötte upp Maria utanför Waterfront och efter en snabb registrering och lite frukost satte vi oss i huvudsalen där alla samlades för att hälsas välkomna. Därefter följde ett gäng olika talare med olika bakgrund. Bland annat var Tone Bekkestad där och pratade om klimathotet, Tina Karrbom Gustavsson, professor på KTH pratade bygglogistik och inte minst så var NCC:s VD och koncernchef Peter Wågström där och pratade vilka utmaningar byggindustrin står inför.

Efter lunch började de pass som jag hade sett mest fram emot, nämligen alla de olika seminarier som gör SB-dagarna till något unikt. Inför dagarna får alla deltagare ett schema med alla seminarier som kommer att ske där respektive deltagare utifrån intresse väljer hur dagarna utformas. Variationen är stor med ämnen som rättsfall inom fastighetsvärdering, hur vi ska nå socialt hållbara samhällen, hur hus designas så även barn trivs och mycket mera. Maria och jag hade valt många seminarier som handlade om hur vi ska bygga inkluderande samhällen som inte bara är ekonomiskt och miljömässigt hållbara utan som även lägger stor vikt åt det sociala perspektivet. På vårt första seminarium för dagen pratade Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building, om det lyckade renoveringsarbetet som bedrivits i Botkyrka och projektet Fittja Peoples Palace där vi lyckats med att renovera bland annat köken i hyresrätter samtidigt som de boende har kunnat bo kvar både under själva renoveringen men även efteråt tack vare låga avgiftshöjningar.

Därefter följde flera olika seminarier om inkluderat byggande på olika vis. Framförallt ett som hölls av en arkitekt från Sweco Architects, Jonas Kjellander, som fick mig att börja tänka oerhört mycket och se andra perspektiv. Han hade varit med och designat förskolor och beskrev hur annorlunda vi måste tänka när medellängden hos målgruppen ligger på 110 cm. Hur ska trappor designas som funkar och är säkra men samtidigt bjuder in till lek, hur stimulerar man det upptäckande som barn vill ägna sig åt och hur bär man sig åt för att bli av med ljusreflexer i golvet som annars stör den som kryper runt där. Det var verkligen en ögonöppnare på många olika punkter och fick mig att önska att jag hade gått på en av de förskolor som han hade arbetat med!

På kvällen var det sedan dags för bankett som ägde rum på Norra Latin som ligger en kort promenad från Waterfront. Under middagen delades det ut priser inom kategorierna Årets Samhällsbyggare, Clarence Morberg-priset samt priser för bästa examensarbete inom fastighetsrätt och inom fastighetsekonomi. Det bjöds på god mat och trevligt sällskap och man gick därifrån väldigt trött efter en intensiv dag med många nya intryck.

Torsdagen tog sedan vid där onsdagen slutade med seminarier fram tills lunch. Idag handlade det bland annat om Sverigeförhandlingen och Barnkonventionen och sedan var det dags för alla att återigen samlas i stora salen. Där skedde två olika paneldebatter: den första handlade om hur två vitt skilda kommuner, Luleå och Solna, lyckats med sina respektive stadsutvecklingsprogram och den andra panelen diskuterade hur de ser på framtiden för den svenska fastighetsmarknaden. Efter det så avslutades årets samhällsbyggnadsdagar och vi lämnade Waterfront fyllde med tankar, funderingar och ”aha-upplevelser” kring hur vi själva kan påverka vad som byggs och hur våra framtida samhällen ska se ut. Vi diskuterade vad som var bra och vad som eventuellt skulle behöva göras om till nästa år för att SB-dagarna ska bli snäppet vassare men sammanfattningsvis var vi båda väldigt nöjda och många erfarenheter rikare!

Nu är det snart dags att checka ut från jobbet den här veckan och hoppas på att det fantastiska höstvädret som Stockholm bjudit på den här veckan (när man suttit på kontoret och längtat ut) håller i sig över helgen!

Trevlig Helg!
// Hugo Ekelund, Trainee Avdelning Bostad Stockholm

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.