Reflektioner om byggbranschen från en gästbloggare

Hej NCC Studentblogg! Nu i semestertider passar jag på att skriva ett inlägg här. Innan jag ger mig iväg mot en kopp kaffe på altanen vid landstället, kalla havsbad och varma klipphällar tänkte jag berätta mer om varför jag valde NCC och min bild av byggbranschen.

Jag är inte själv Trainee men jag arbetar mycket med våra studentinitiativ där traineeprogrammet är inkluderat. Genom min roll ansvarar jag för upplägget och utvecklingen av programmet och jag måste först och främst säga att det är en fantastiskt rolig tjänst. Mellan alla spännande projektbesök får jag bland annat delta i team-buildingaktiviteter och utbildningar, samtidigt som jag arbetar för att våra program ska vara fortsatt attraktiva och attrahera nya deltagare.

Det roligaste med mitt jobb är att jag får se andra människor växa. Jag får vara med från att våra traineer lite försynt kliver in genom dörrarna på NCC:s stora huvudkontor för första gången, till att de med tiden blir allt mer självständiga, säkra i sina yrkesroller och utvecklas till fantastiska ledare och specialister inom sina områden. Det är en ynnest att få följa era resor och ni bidrar med mycket kunskap till vårt bolag. Keep up the good energy! 😊

Varför NCC & byggbranschen

Många som träffar mig på arbetsmarknadsdagar brukar säga ”det märks att du trivs på NCC, varför valde du en byggutbildning?”. Eftersom det är den vanligaste frågan jag får när jag möter studenter i olika sammanhang, tänkte jag att mitt inlägg ska handla om just det.

För det första valde jag inte bygg utan psykologi, men jag har verkligen fått upp ögonen för den här branschen genom NCC och alla kloka problemlösare jag jobbar med dagligen. Arbetet inom produktion handlar mycket om att hantera utmaningar på kreativa sätt, samarbete och ledarskap samt affärsmässighet, det vill säga hur vi skapar lönsamhet i vårt projekt. Det var inte den bilden jag hade av byggbranschen när jag skulle välja utbildning för mer än tio år sedan. Jag var nog alldeles för fördomsfull.

Kulturen inom branschen tampas med ett ganska förlegat rykte av att vara macho och ha dålig jargong. Givetvis kvarstår utmaningar men jag tror aldrig jag har känt mig så varmt mottagen som jag blivit på detta bolag. Jag har också haft chefer som månat mycket om en stressfri vardag och mitt välmående vilket för mig är väldigt ”omacho” samt något jag uppskattat enormt. Utmaningar finns i alla branscher och jag gillar NCC för att vi faktiskt jobbar med kulturfrågan genom bland annat vårt värderingsarbete och vår aktiva mångfaldskommitté.

Stort bolag = utvecklingsmöjligheter

Härom dagen fick jag höra om en HR-kollega på NCC som fått möjligheten att bli platschef inom bolaget. ”Wow” tänkte jag, det är alltså möjligt! Jag kan inte hela historien men det var väldigt inspirerande eftersom det tidigare slagit mig om detta ens skulle vara tänkbart.

Som jag nämnde i början trivs jag väldigt bra med min tjänst men vem vet vad framtiden för med sig? Jag vill verkligen lyfta fördelarna med att vara på ett stort bolag eftersom det för med sig otroligt många utvecklingsmöjligheter. Många av mina kollegor har varit på NCC i över trettio år – ja, du läste rätt! De brukar skämtsamt beskriva sig som dinosaurer. Gemensamt för dessa kollegor är att de haft flera olika roller inom bolaget vilket gör att de fortfarande upplevt en yrkesmässig utveckling, trots att de arbetat kvar på NCC.

Under mina två år inom koncernen har jag redan fått chansen till en ny roll och genom mina kollegor har jag utan överdrift lärt mig något nytt varje dag sedan dag ett. Alltifrån arbetsrättsliga utmaningar inom HR, strategisk kommunikation till vad ÄTA står för och hur mycket armering som går åt vid ett tunnelbygge. Kommer jag själv bli en av dessa dinosaurer tro?

Vikten av att kunna vara sig själv på en arbetsplats

Jag måste också säga något om variationen mellan arbetsuppgifter, mellan varselkläder och kostym eller lergrop och nymålat. För att trivas på en arbetsplats tror jag att det är otroligt viktigt att en kan vara sig själv och få leva ut vem en är utan att känna sig dömd.

När jag började på NCC tyckte jag det var svårt att veta vem jag var i denna kontext, kanske för att jag i ena stunden finner mig på ett lyxigt kontor i ett viktigt möte med seniora kollegor som i princip har byggt hela Globen, för att en sekund senare springa runt i ett förråd i hopp om att lyckas skruva ihop montern rätt till nästa studentmässa. Det passar mig som handen i handsken, och oavsett vem en är tror jag att NCC tilltalar så många för att någonstans i det här maskineriet finner en sin plats.

Förra veckan besökte jag vårt projekt Förbifart Stockholm. I ett par för stora låneskor stövlade jag ut bland myllret av kollegor helt okunnig gällande vad som sker runt om mig. Två kollegor guidade mig runt och när vi var klara torkade vi tillsammans svetten och det kändes nästan som vi genomfört ett träningspass tillsammans. Jag älskar prestigelösheten, öppenheten, leran på mina ben och att alla får komma som de är. Jag behöver inte klä på mig stora kavajen utan får vara precis den jag är.

Jag hoppas att fler unga kan få upp ögonen för denna framtidsbransch och om du själv står inför ett val av utbildning hoppas jag att din bild av byggvärlden ser annorlunda ut än vad den gjorde för mig. I höst öppnar vi återigen upp för ansökningar till våra trainee-program, praktiktjänster, sommarjobb etc. Så missa inte chansen att få bli en del av denna spännande värld som i princip var helt okänd för mig när jag skulle välja inriktning. Jag hoppas också att vi i höst får träffas ute på våra högskolor och universitet så vi får chansen att resonera kring byggbranschen fysiskt.

Till dess vill jag önska alla nuvarande och blivande NCC:are en härlig sommar!

Hälsningar,
Johanna Liedberg
Employer Branding funktionsansvarig Sverige

Ett urval av bilder från mina första år på NCC

  1. Från mitt projektbesök förra veckan. Mina kollegor Alexander och Clara-fina visar mig runt på en etapp av Förbifart Stockholm. Det måste varit minst 30 grader varmt denna dag så en stor eloge till mina kollegor som kämpar på i värmen.
  2. Min kollega Malin är Mättekniker. Detta är från markarbetet i Norrtälje Hamn när vi också hittade en ketchupflaska från tidigt 90-tal. Ibland är det som att öppna pandoras ask när vi startar våra projekt.
  3. Här var jag själv helt ny på NCC och fick besöka vårt nya huvudkontor innan det var färdigbyggt. Det har blivit många projektbesök längst vägen!
  4. Italiensk matlagningskurs med några av våra Kompetensbyggare. Det var ett superhärligt gäng som började hos oss förra sommaren. Ett hett tips är att inte missa Kompetensbygget för dig som är Civilingenjör och vill sommarjobba hos oss!
  5. För NCC är arbetsmiljö en jätteviktig fråga. Vi jobbar säkert eller inte alls! Detta är från Hälso- & säkerhetsveckan i våras när jag fick vara med på en övning vid projektet Albano.
  6. Jag har deltagit i och modererat flera värderingsworkshops. Flera av dessa tillfällen kommer jag bära med mig länge. Workshopen går ut på att diskutera frågor som ärlig kommunikation, jargong, fördomar och diskriminering. Ofta har det lett till väldigt bra diskussioner och vi har tillsammans kunnat ringa in personliga olikheter, åsikter och uppfattningar som skiljer sig åt.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.