Prince gästbloggar

Mitt namn är Prince Jeddi och jag är Trainee på NCC Building Syd. Min resa på NCC började för fyra år sedan som kompetensbyggare. Efter två år som kompetensbyggare och avslutade studier på Civilingenjörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad vid Lunds Tekniska Högskola var NCC och Traineeprogrammet en självklarhet för mig. Under ett år har jag hunnit lära mig otroligt mycket om både om hur koncernen i sin helhet fungerar men speciellt hur projektstyrning fungerar från första möte med kund till garantibesiktning på Eftermarknad.

Mitt namn är Prince Jeddi och jag är Trainee på NCC Building Syd. Min resa på NCC började för fyra år sedan som kompetensbyggare. Efter två år som kompetensbyggare och avslutade studier på Civilingenjörsprogrammet Väg- och vattenbyggnad vid Lunds Tekniska Högskola var NCC och Traineeprogrammet en självklarhet för mig. Under ett år har jag hunnit lära mig otroligt mycket om både om hur koncernen i sin helhet fungerar men speciellt hur projektstyrning fungerar från första möte med kund till garantibesiktning på Eftermarknad.

Jag tänkte berätta vad jag har hunnit med och lärt mig under min första tid på NCC:

Eftermarknad

Min resa som trainee började på Eftermarknad. Eftermarknad är en del i byggprocessen som inte många känner till eller får ta del av. Mina drygt 6 månader på Eftermarknad var otroligt lärorika. Jag fick tidigt lära mig betydelsen av ett avtal och jag lärde mig mycket juridik. Jag fick även snabbt en inblick i hur viktigt det var för vårt varumärke att vi levererade rätt kvalitet till kund. Är vi inte noga och alltid tänker kvalitet och slutkund så påverkar det vårt varumärke många år efter vi lämnat ifrån oss projekten. Med stöttning från ett underbart gäng på Eftermarknad så blev min rotation väldigt lyckad!

Som Trainee får du en stor möjlighet som inte många andra får. Det är att du lära dig och ta del av hela projektstyrningsprocessen. Det gör att du får mycket lättare att förstå hur dem innan dig har tänkt och hur dem efter dig tänker. Oavsett om du i framtida roller väljer att bli en specialist eller ta dig an en ledande roll så kommer du ha en otrolig nytta av detta.

Projektering/VDC

Som andra rotation har jag fått möjligheten att följa och ta del av projekteringsledningsgruppen på vår avdelning. Jag har i synnerhet följt två projekteringsledare i två olika projekt. Parallellt med detta har jag stöttat resten av projekteringsledarna med VDC frågor. Jag har som Trainee fått möjligheten att få följa ett projekt från start. Projektet som heter Hundlokan är en tillbyggnad och renovering av djursjukhuset i Malmö. Jag har sedan första startmöte med kund jobbat aktivt i olika roller med projektet. Det började med projektering och framtagning av systemhandling. Den nära kontakten med projekteringsledarna och installationsledarna har gett mig en förståelse för hur projekteringsskedet fungerar.

En av dem största fördelarna med att vara Trainee är att du får bygga ett otroligt stort och värdefullt nätverk. Dem olika rollerna gör att du lär känna så många underbara kollegor på och utanför din avdelning. Alla du träffar och lär känna kommer du lära dig något av som du kan ha nytta av i framtiden. Det är också en trygghet att veta att ifall du behöver hjälp(och det kommer du behöva) så har du alltid någon du kan ringa. Du får också genom dem olika traineeträffarna och föredragen/studiebesöken ett nätverk över hela koncernen.

Kalkyl/Inköp

Efter min rotation på projektering fick jag rotera en kort period på kalkyl. Jag fick börja med att räkna på ett övningsprojekt för att komma in i tänket och lära mig MAP som är vårt kalkylverktyg. Efter det har jag fortsatt mitt arbete med djursjukhuset och hjälpt till att bygga upp en kalkyl tillsammans med projektets projektingenjör.

Parallellt med projektering och kalkyl har jag hjälpt projektets inköpare med inköpen till projektet. Jag har fått jobba med inköp från anbudsförfrågan till köpet. I dagsläget har vi hunnit med fem köp och min förhoppning är att ta del och jobba med alla inköp i projektet.

Vårt projekt är upphandlat i partnering. Det innebär att vi har ett nära samarbete med kund. Detta samarbetet har vi på vårt projekt valt att ha med våra stora underentreprenörer. Som trainee får du lära dig vikten av att alltid tänka win-win med kund och underentreprenörer.

Arbetsledare

I dagsläget har jag gått över i rollen som arbetsledare på djursjukhuset. Just nu håller vi på med att bygga plattan till huset. Det är väldigt tillfredställande och motiverande att se planering, projektering, inköp och kalkylering bli en verklighet. Jag sitter idag som ensam arbetsledare i projektet med en erfaren platschef som lär mig otroligt mycket och alltid stöttar mig. Min projektchef på projektet har tidigare varit trainee vilket gör att jag alltid har en att bolla frågor som är typiska för traineer. Jag kommer fullfölja min roll som arbetsledare genom hela projektet.

Att få jobba med projektering, kalkyl, inköp och arbetsledning i ett och samma projekt, i kombination med juridik och kvalitetstänket från eftermarknad, har gett mig en överblick och förståelse över hur ett projekt ska styras! Jag har också lärt mig hur vi ska jobba med kund, underentreprenörer och hur en stor organisation som NCC fungerar.

May the force be with you,

Prince Jeddi

 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.