På traineeprogrammet är den ena dagen aldrig den andra lik

Hej allihop! Nu börjar vi närma oss hösten och det har redan gått ett år av traineeprogrammet. Det är helt otroligt vad tiden har gått fort och samtidigt har man hunnit vara med om så mycket.

Min rotation på kalkylavdelningen, som jag var på innan semestern, tog en liten oväntad vändning. Två veckor innan semestern, när jag precis hade lämnat in mitt sista anbud, fanns det behov av att täcka upp som entreprenadingenjör för två markprojekt i Malmö som hade projektstart direkt efter semestern. Det kändes som en spännande utmaning. Så samma eftermiddag som jag fick samtalet satt jag och läste in mig på handlingarna för projekten, och redan nästa dag flyttade jag till ett produktionskontor i Malmö.

Arbetsgången började med inköp. Jag utvärderade offerterna från anbud och tog kontakt med de mest intressanta leverantörerna. Inför upphandling av underentreprenörer och leverantörer till projekten blev det många samtal till gruppchefen för inköp och andra inköpare på regionen. De ställde upp genom att svara på mina frågor och dela med sig av sina erfarenheter.

Lärorikt att vara med i uppstarten

Det blev en intressant övergång eftersom jag själv precis hade suttit på anbudssidan och fick inblick i hur det är att ”ta över” arbetet från anbudsingenjören. I detta skede arbetade jag nära platscheferna och arbetsledarna för respektive projekt för att stämma av hur de ville lägga upp planeringen i projekten. Vi genomförde startmöten med beställarna och fick upphandlat en stor del av inköpen innan semestern.

Förutom att skriva avtal, göra inköp och medverka i projektplanering fick jag även ta fram projekt-/kvalitetsplaner, miljöplaner, arbetsmiljöplaner, arbetsberedningar, egenkontroller m.m inför projektstart. Att upprätta några av dessa var nytt för mig och därför har det varit väldigt lärorikt att vara med i uppstartsprocessen. Då de flesta av dessa arbeten är slutförda kommer rotationen övergå till mer produktionsnära.

Jag har även under denna period hunnit med att sitta på en etablering tillsammans med NCC Building och fått inblick i hur samarbetet mellan oss går till.

Något som står på schemat nu är att skaffa mig mer erfarenhet av betongarbeten. Kort sagt, på traineeprogrammet är den ena dagen aldrig den andra lik och man får uppleva nya saker hela tiden!

NCC:s traineer äter middag tillsammans.

Äntligen fysisk traineeträff

Nu befinner jag mig i Göteborg eftersom vi denna vecka har träff med traineegruppen då vi har utbildning i entreprenadjuridik. Det är vår andra fysiska träff sedan traineeprogrammet började, och det ska bli väldigt roligt att utbyta erfarenheter och höra hur de andra har haft det under sina rotationer.

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.