Projektet
Länna vattenreservoar byggdes på 1960-talet och är i behov av renovering. NCC har i uppdrag av Stockholm vatten och avfall att genomföra den renoveringen för att möjliggöra att vattentornet ska fungera i minst 50 år till. Projektet innebär omfattande arbeten med betongrenovering både in- och utvändigt av vattentornet.
Utmaningar
I projektet är det många moment som ska samsas på en liten yta. Bland annat ska befintlig betong rivas med hjälp av sågning och vattenbilning för att sedan gjutas på med ny betong. Detta innebär en hel del utmaningar.
Vattenbilning har flera fördelar då det är en bilningsmetod som med hjälp av vatten under högt tryck och ett visst rörelsemönster kan bila bort betong. Det är en effektiv och skonsam metod som till skillnad från mekanisk bilning är dammfri, skapar inga stomljud och vibrationer samt förhindrar mikrosprickor i betongen. Däremot kräver vattenbilningen ett långt säkerhetsavstånd då det tenderar att skvätta vatten och betongbitar från avverkningsytan. Vattenbilningen ger också ifrån sig ett högt och genomträngande ljud som blir väldigt påfrestande i längden.
Motgjutning av ny betong innebär också en utmaning då trycket som skapas vid motgjutning är mycket större än vid en fristående gjutning av ny betong. Detta medför att man endast kan gjuta minde mängder vid varje gjuttillfälle. Det gör att arbetet går relativ långsamt.
En annan utmaning med projektet är att en stor del av arbetena sker på hög höjd. Vattentornet ligger högt beläget på en kulle och är i sig högt för att möjliggöra transport av dricksvatten ut till hushållen. Höjden innebär många steg upp och ned i trapptorn. Det krävs också lösningar för att möjliggöra rivning, armering, formning och gjutning högt ovanför marken.
Sammanfattningsvis är det ett komplext och spännande projekt där nya lösningar ständigt måste hittas! Ett otroligt roligt och lärorikt projekt som jag är väldigt tacksam över att få ta del av.
På återseende!
Eira
Heléne Blomqvist
25 mars, 2022 09:29Super bra skrivet Eira och mycket spännande läsning.
Emil Bergström
13 maj, 2022 10:51Spännande projekt! Detta vill jag gärna följa.