Nya perspektiv på kalkyl & inköp

Hej! Efter att ha tillbringat den första delen av min traineeperiod ute i projekt, nämligen Trafikplats Häggvik och Länna vattenreservoar har jag det senaste halvåret gjort en rotation på kalkyl och en på inköp.

Hej! Efter att ha tillbringat den första delen av min traineeperiod ute i projekt, nämligen Trafikplats Häggvik och Länna vattenreservoar har jag det senaste halvåret gjort en rotation på kalkyl och en på inköp.

På kalkylavdelningen har jag fått vara med i flera olika anbud med väldigt olika förutsättningar och fått prova på flera olika uppgifter. Jag har bland annat fått lära mig att ta fram mängder att sätta in i kalkylen, ta fram skedesplaner övat på att ta fram en kalkyl i vårt kalkylverktyg MAP. Men jag har framför allt fått lära mig hur komplext och svårt det är att räkna på ett potentiellt projekt och ta fram ett konkurrenskraftigt anbud.  Många gånger är tiden innan anbudet ska lämnas in knapp och materialet som ska gås igenom stort. Det gör att det krävs mycket av en anbudsingenjör. Som en kollega till mig säger så är det en anbudsingenjörs uppgift att på några få veckor bygga ett helt projekt i huvudet, dessutom ska de beräkna vad allt kommer att kosta.

Ett lyckat anbud kräver också sina lyckade inköp! Efter min rotation på kalkyl har jag spenderat början av hösten på vår inköpsavdelning. Jag har arbetat med inköp både i anbudsfasen och i projekt. Bland annat har jag skickat ut förfrågningar, utvärderat offerter och skrivit avtal. Från inköp kommer jag framför allt ta med mig hur viktiga våra avtal med våra leverantörer är. Avtalen måste tydligt specificera det vi vill köpa men också säkerställa att leverantören uppfyller de krav som NCC och vår beställare kräver.

Mina rotationer på anbud och inköp har lärt mig massor och gett mig en större förståelse för allt det arbete som krävs för att vi ska kunna vinna och sedan genomföra lönsamma projekt.

Min traineetid har nu pågått i lite mer än ett år och bara några månader återstår innan jag går vidare till en permanent tjänst. Traineeperioden har varit otroligt givande och jag är tacksam över att jag har fått möjlighet att få lära mig så mycket om flera olika delar av byggprocessen. Det är verkligen en utmärkt start på arbetslivet!  Ansökan till år 2023 års traineeprogram är nu öppen, så till dig som läser det här och funderar på att söka, gör det!

Allt gott,

Eira

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Joanna Lundmark

    8 november, 2022 14:12

    Tack för ett fint arbete och härligt sällskap Eira. Stort Lycka till <3