Ny på jobbet, igen!

Hallå hallå! Det är dags för en uppdatering från osedvanligt soligt Göteborg. Senast jag skrev hade jag nyligen bytt rotation från Västlänken E02 Centralen till Lisebergs jubileumsprojekt Oceana där jag var ute i produktion. Förra veckan var det återigen dags för rotationsbyte. Den här gången hamnade jag inne på kontoret och vår kalkylavdelning, även om ”kontoret” till största del betyder köksbordet. Här ska jag lära mig allt om hur NCC räknar på projekt och det har blivit min tur att testa på det mytomspunna programmet MAP.

En bild från det dagliga arbetet på ”kontoret”

Utmanande men lärorikt

Detta är alltså min tredje rotation och jag börjar minst sagt vänja mig vid att vara ny på jobbet. En av de stora fördelarna med traineeprogrammet är att du får testa på olika projekt och olika roller inom organisationen. Men det innebär även att precis när du har kommit in i din roll och börjat känna att du har kontroll på arbetsuppgifterna så att det dags att byta.

Det kan vara utmanande att alltid vara ny på jobbet. Samtidigt så är det väldigt kul och inte minst lärorikt att hela tiden testa nya saker. Detta är något som jag och min chef kom överens om skulle vara bra för min utveckling så det var absolut ingen överraskning. Det blir även väldigt mycket enklare tack vare alla kollegor som är hjälpsamma och har stort tålamod med att förklara olika arbetsuppgifter och program.

Inne på kalkylavdelningen så har den första tiden främst gått åt till att introduceras till min nya roll. Det har varit både förinspelade och lärarledda digitala utbildningar, något som fungerat väldigt smidigt när situationen kräver hemarbete och avstånd. Personligen så föredrar jag lärarledda utbildningar eller personliga instruktioner, men NCC:s förinspelade utbildningar fungerar som ett väldigt bra komplement. Då slipper du starta från noll och se ut som ett stort frågetecken när någon sedan förklarar för dig hur du ska göra olika uppgifter. Det blir lite enklare att vara ny på jobbet helt enkelt!

Ekonomistyrningsprogram

Ekonomistyrning i projekt är ett exempel på en väldigt användbar kurs om du ska vara på kalkyl.

Räkna på projekt

Det har inte bara varit utbildningar utan jag har även blivit involverad i ett projekt som jag ska vara med och räkna på. Det är en mindre grusparkering på ca 170 platser. Väldigt annorlunda från enorma projekt som Västlänken och Oceana men därav även väldigt lärorikt. Jag hjälper till med att ta fram en kalkyl för parkeringen. Om allting går min väg så får jag förhoppningsvis vara med på inköp (min nästa rotation) på samma projekt för att sedan gå tillbaka ut i produktion och genomföra projektet.

Grusplan som ska bli parkeringsplats.

På den här grusplätten ska det förhoppningsvis bli en parkeringsplats i höst.

Det är dock mycket jobb kvar till dess och mycket som ska falla på plats. I skrivande stund försöker jag få kläm på vårt kalkylprogram MAP som verkar väldigt användbart men, som så mycket annat, lite klurigt till en början och mycket som är nytt. Snart har jag säkert bemästrat även detta så att jag kan byta rotation och bli ny på jobbet igen!

Ha de’ gott!
Rasmus

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.